Кламер БГ - Новини: Заради тромава процедура лекарства за онкоболни деца се купуват чрез “Българската Коледа“

Заради тромава процедура лекарства за онкоболни деца се купуват чрез “Българската Коледа“

България

|
Четв, 22 Дек 2016г. 15:22ч.
Заради тромава процедура лекарства за онкоболни деца се купуват чрез “Българската Коледа“

Деца, страдащи от тежки онкохематологични заболявания, са принудени да чакат с месеци скъпоструващи лекарства, което забавя лечението им, съобщи БНТ. Три центъра у нас – в София, Пловдив и Варна, лекуват деца с онкохематологични заболявания. В пловдивското отделение на университетската болница “Свети Георги“ годишно се диагностицират по около 50 деца с онкохематологични заболявания. При започване на терапията част от лекарствата се покриват от НЗОК, но за други се чака с месеци одобрение от Фонда за лечение на деца.

“Това са около пет-шест медикамента за лечение на злокачествени заболявания при децата, които не са регистрирани в България, но са задължителен елемент от лечението по международни препоръки. Да речем Oncaspar – един флакон е над 3 хил. лева. Като цяло химиотерапията е изключително скъпо струващо лечение и е трудно да бъде доставено със собствени средства на болницата в рамките на клиничната пътека“, разказа доц. Мария Спасова, началник на отделението по детска онкохематология в пловдивската болница.

Пътят на медикамента до болното дете е труден и дълъг. То първо трябва да има епикриза с потвърдено злокачествено заболяване, след което кандидатства във фонда, чака мнение на експерт и едва след това болницата стартира процедура за доставка по реда на Наредба 10 за нерегистрирани медикаменти, която в най-добрия случай отнема около два-три месеца.

Лекарите се обръщат за помощ чрез "Българската Коледа" онкоцентровете да бъдат снабдени с количества от скъпите медикаменти, за да могат да окажат бърза помощ на малките пациенти.

“Желателно е всяка една от клиниките да разполага с известно депо от тези нерегистрирани медикаменти, за да може да започне навреме лечението, а оттам-нататък пациентът да върви по индивидуалния път за доставка. Минималните количества са от порядъка на 10 флакона от всеки такъв медикамент, с които да може да покрием началния период“, допълни доц. Спасова.

mediapool.bg