Кламер БГ - Новини: Заради проблемите с МиГ-овете Гърция ще се включи в охраната на българското небе

Заради проблемите с МиГ-овете Гърция ще се включи в охраната на българското небе

България

|
Четв, 08 Юни 2023г. 18:44ч.
Заради проблемите с МиГ-овете Гърция ще се включи в охраната на българското небе

МиГ 29, сн. БГНЕС

По искане на България гръцки самолети вероятно ще се включат в охраната на въздушното ни пространство. Процедурата е задействана в рамките на НАТО и не е изненадваща предвид проблемите с поддръжката на старите съветски изтребители МиГ-29.

Информацията бе разпространена от гръцкото издание "Катимерини", като по-късно бе потвърдена и от българското военно министерство.

Според изданието страната ни е подала искане чрез НАТО за тримесечно наблюдение на българското въздушно пространство в рамките на мисията "Ер полисинг".

Гръцките военновъздушни сили, съвместно с Италия, вече изпълняват мисии за охрана на въздушните пространства на Албания, Черна гора и Северна Македония.

Още по темата

Намериха се желаещи да ремонтират двигатели за МиГ-овете

Там отговорността се разпределя през две седмици - 15 дни за Гърция, 15 за Италия.

Българското искане е обсъдено на дипломатическо ниво, както и във Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа – SHAPE.

През последните месеци за охраната на българското въздушно пространство вече помагаха Нидерландия и Испания, които изпратиха самолети у нас.

По-късно от МО уточниха, че е възможно гръцките Военновъздушни сили да изпълняват задачи по усилване на охраната на въздушното ни пространство, но от летища в Гърция.

България все още разчита само на старите съветски МиГ-ове за охраната на въздушното си пространство, като поддръжката им стана много трудна след руската военна агресия срещу Украйна.

Според военни източници има реална опасност да бъдат приземени следващата година, а първите от новозакупените изтребители F-16 Block- 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" се очакват чак след 2025 година, като после ще е нужно и време за усвояването им.

България получи само два двигателя за МиГ от Полша, която пренасочи старите си съветски изтребители в подкрепа на Украйна. Сега МО се надява да намери кой да ремонтира още шест двигателя, както и да закупи други шест.

Около поръчките обаче има много неизвестни.

За разлика от другите две държави в НАТО, които разполагат с МиГ-ове – Полша и Словакия, България отказа да помогне с тях на Украйна, тъй като са единствената опция за охрана на въздушното й пространство.

Новоназначеният военен министър Тодор Тагарев преди ден коментира предпазливо какво нова военна помощ може да предостави България на Украйна, като на този етап не даде конкретна информация и не е ясно дали страната ни може да преразгледа досегашната си позиция да не изпраща на Киев тежко оръжие.

mediapool.bg