Кламер БГ - Новини: Чарлз III официално получи британската корона (видео и галерия)

Чарлз III официално получи британската корона (видео и галерия)

Свят

|
Съб, 06 Май 2023г. 21:14ч.
Чарлз III официално получи британската корона (видео и галерия)

Чарлз III с кралската корона и символите на властта. Сн. Richard Pohle - WPA Pool/Getty Images

Крал Чарлз III официално получи британската корона на традиционна церемония в Лондон в събота, 6 май. Британският монарх унаследи трона след смъртта на майка си кралица Елизабет II през 2022 г. Сега и той, и съпругата му Камила бяха официално коронясани.

Крал Чарлз III пристигна в Уестминстърското абатство с черна карета, теглена от 6 коня. Кралят пътува заедно със съпругата си - към онзи момент кралица консорт и бъдеща кралица Камила.

Шествието събра десетки хиляди обикновени хора, дошли да поздравят новия крал. Мнозина обаче изразиха и неодобрението си спрямо Чарлз III. По-рано през деня имаше протест на антимонархисти, а няколко души бяха арестувани.

Крал Чарлз пътува към Уестминстърското абатство със съпругата си. Двамата са в карета, теглена от 6 коня. Сн. ЕПА/БГНЕС

Въпреки това церемонията мина по план. Чарлз влезе в абатството заедно с принца и принцесата на Уелс Уилям и Катрин. Големият му внук Джордж държеше мантията на дядо си. До краля вървяха внуците на Камила.

Кралят влиза в Уестминстърското абатство. Сн. Richard Pohle - WPA Pool/Getty Images

Първият етап от церемонията, която продължи близо два часа, беше т. нар. признаване. Крал Чарлз беше представен пред народа - традиция, датираща от англосаксонските времена.

По-късно кралят произнесе клетва. Според "Гардиън" тя е различна от тази на майка му от 1953 г. Към текста за първи път бяха добавени думите "ще се стремя да насърчавам среда, в която хора от всички религии и вярвания могат да живеят свободно".

За разлика от коронацията на Елизабет II в тази на Чарлз участваха представители и на други вероизповедания. Прозвучаха православна и еврийска молитва.

Последва миропомазването на краля с миро от маслиново олио. Зад специален параван Чарлз III съблече държавническите одежди, за да сложи дрехите, с които след това седна на престола за коронация. След това получи знаците на властта, включително и короната. Последваха топовни салюти и възгласът "Господ да пази краля".

Принцът и принцесата на Уелс Уилям и Катрин и две от децата им Шарлот и Луи. Сн. Yui Mok - WPA Pool/Getty Images

Кралска корона беше поставена и на главата на Камила.

След коронацията Чарлз и съпругата му напуснаха Уестминстърското абатство, за да се върнат в Бъкингамския дворец.

Гости от цял свят

Над 100 държавни глави и кралски особи от цял свят пристигнаха за събитието. Сред тях са Симеон Саксгобургготски и съпругата му Маргарита, както и служебният премиер Гълъб Донев. На вчерашния прием, даден от бъдещия крал за чуждестранните гости, те са разговаряли поотделно с Чарлз III.

Във фокуса на разговора на премиера Донев и Чарлз III беше засилването на двустранното сътрудничество в областта на сигурността, търговията, културата и образованието. Двамата говориха и за откритата наскоро мащабна изложба в Британския музей, където България е представена с Панагюрското съкровище.

Крал Чарлз целува библията като част от церемонията по коронациата му. Сн. Richard Pohle - WPA Pool/Getty Images

Сред останалите гости са нидерландският крал Вилем-Александър и кралица Максима, белгийският крал Филип и кралица Матилда, принцът на Монако Албер и съпругата му - принцеса Шарлийн, испанският крал Фелипе и кралица Летисия, шведският крал Карл XVI Густав и дъщеря му принцеса Виктория, и др.

Малкият син на крал Чарлз - Хари, пристига на церемонията в Уестминстърското абатство. Хари напусна кралското семейство заедно със съпругата си Меган Маркъл, която не присъства на коронацията. Сн. ЕПА/БГНЕС

mediapool.bg