Кламер БГ - Новини: Започна зарибяването на замърсената река Девинска

Започна зарибяването на замърсената река Девинска

България

|
Вт, 08 Авг 2023г. 17:09ч.
Започна зарибяването на замърсената река Девинска

Около 100 кг балканска пъстърва бяха пуснати днес в река Девинска Сн.

Поетапното зарибяване на река Девинска, която беше завърсена през почивните дни, е започнало. Това съобщиха от компанията за изворна и минрална вода "Девин", която в неделя призна, че е отговорна за замърсяването, изтровило рибата.

В река Девинска ще бъдат пуснати общо около 300 кг балканска пъстърва, като още след първия етап зоната за спортен риболов отново е отворена за любители, се казва в съобщение на компанията до медиите.

Зарибяването е започнало във вторник в 8:30 часа. Пуснати са над 500 броя (над 100 кг) балканска пъстърва във водите на градската част на река Девинска.

С това зоната "Хвани-пусни" отново е отворена за любителите на спортния риболов.

Това е първият етап от планираното зарибяване, като на следващ етап се предвижда в реката да бъдат пуснати още 200 кг риба", се казва в съобщението от "Девин".

От компанията заявяват, че осигуряват финансирането на акцията и участват в подготовката на реката за процеса и в проследяването на състоянието на водите с оглед годността за зарибяване.

Процесът се извършва под контрола и съвместно с РИОСВ - Смолян, община Девин и ловно-рибарското дружество в родопския град.

"Споделяме притеснението на всички заинтересовани страни, но най-вече на обществото, граждански организации и сдружения на природолюбители. За нас общността и доброто за региона са приоритет, доказан през 30-годишната ни история. "Девин" осигурява работни места на над 220 жители от град Девин и от близките населени места и стимулира работата с местни партньори и доставчици. Както показват резултатите от анализа на реката, в нея няма наличие на замърсяване и вярваме, че зарибяването, което правим в момента съвместно с Общината и СЛР "Ловно-рибарско дружество" - гр. Девин, ще бъде успешно, а популацията от балканска пъстърва ще бъде възстановена своевременно. Ще продължим да следим ситуацията", коментира Иван Станев, мениджър в завода на "Девин".

Все още се очакват резултатите от стартиралите вътрешни и външни проверки за причините и щетите.

От "Девин" ЕАД посочват, че стриктно спазва всички законови изисквания и разпоредби. Провеждат се ежегодни вътрешни мониторингови програми и планове за управление на водите, включително за чистота на речното корито и водите на река Девинска, както и отпадните води от дейността на предприятието.

В над 30-годишната си история компанията следва мисията да работи за благосъстоянието на региона, в който оперира. Част от текущите проекти включват разработване на тригодишна програма за възстановяване на опожарената гора в зона "Сечемека" над Девин заедно с ДЛС "Извора". Планира се опожарената гора да бъде разчистена и 10 дка от местността отново да бъде залесена.

Освен това компанията участва в съвместни проекти с община Девин за подобряване и поддръжка на инфраструктурата на града.

"Девин" подпомага и местното ВиК дружество при профилактиката и почистването на тръбопровода, който захранва града с питейна вода.

mediapool.bg