Кламер БГ - Новини: Афганистанският президент напусна страната, талибаните влязоха в Кабул

Афганистанският президент напусна страната, талибаните влязоха в Кабул

Свят

|
Нед, 15 Авг 2021г. 20:37ч.
Афганистанският президент напусна страната, талибаните влязоха в Кабул

Афганистанският президент напусна страната, талибаните влязоха в Кабул

Президентът на Афганистан Ашраф Гани пък е напуснал страната, съобщи афганистанската телевизия Толо нюз, цитирана от Ройтерс.

Засега не е ясно накъде се е отправил Гани. Висш служител на вътрешното министерство каза, че е заминал за Таджикистан, но служител на външното министерство заяви, че дестинацията му е неизвестна.

Представител на талибаните каза, че скоро те ще обяват от президентския дворец в Кабул създаването на Ислямско емирство Афганистан, предаде Асошиейтед прес. Така се казваше страната при управлението на талибаните през 1996 - 2001 г. Източникът на АП е пожелал да остане анонимен.

Бойци на талибанското движение влязоха тази вечер в Кабул и според телевизия "Ал Арабия" са започнали да заемат правителствени сгради. Талибаните заявиха, че са заели и президентския дворец, но тази информация не е потвърдена.

От време на време по улиците на града се чува спорадична стрелба, но като цяло е тихо.

По данни на телевизия "Ал Арабия", талибаните са влезли в Кабул, без да срещнат съпротива, и заемат изоставените правителствени учреждения. Те контролират университета на Кабул, някои министерства и изоставени полицейски участъци.

Много от улиците на столицата са задръстени от автомобили и хора, които опитват или да се приберат по домовете си или да стигнат до летището, съобщава Ройтерс. Над 40 души са били ранени при сблъсъци в околностите на Кабул след навлизането на талибаните, не е известно дали има загинали.

Талибаните вече заявиха, че трябва да заемат града до вечерта, в противен случай има опасност от хаос. Те обясняват, че трябва да защитят жителите на столицата от мародери и грабители, докато правителствените войски напускат Кабул.

Междувремнно бе съобщено, че бившият вътрешен министър на Афганистан Али Ахмад Джалали е поел задълженията на премиер на преходното правителство в страната.

Според информация от дипломатически източници бившият вътрешен министър "е избран за премиер на преходното правителство" и "е поел задълженията на ръководител на преходната администрация" на страната, съобщи телевизия "Ал Арабия".

Ръководителят на афганистанския Висш съвет за национално помирение Абдула Абдула действа като посредник на преговорите между представителите на талибаните и властите в Кабул.

По-рано талибаните обявиха, че са установили контрол върху цялата територия на страната.

Държавни служители панически напускаха офисите си, американски хеликоптери започнаха да кацат в района на посолството на САЩ, докато талибаните затягаха обръча около столицата, описват ситуацията кореспонденти на агенцията на място.

Започнала е евакуацията на дипломатите от посолството на САЩ в Кабул, съобщиха два официални източника, цитирани от Ройтерс. Британският посланик в Афганистан пък ще отлети за родината си тази вечер.

mediapool.bg