Кламер БГ - Новини: Започна Октоберфест

Започна Октоберфест

България

|
Съб, 21 Септ 2019г. 19:21ч.
Започна Октоберфест

Започна 186-ото издание на Октоберфест в германския град Мюнхен. Около 6 милиона посетители от цял свят се очаква да посетят фестивала в Мюнхен до края му на 6 октомври. Както и в предишни години, раници и големи чанти не са разрешени от съображения за сигурност.

Във фестивала участват най-големите пивовари в страната. Еднолитровата халба струва 10,8 евро, което е с 3 процента повече в сравнение с предишната година. Обикновено на феста посетителите харчат общо 1 милиард евро за бира, храна и сувенири.

15% от посетителите са чужденци, съобщиха организаторите на събитието на интернет страницата си. В Мюнхен има около 450 хотела и хостели от различни категории, като за почти цялото време на Октоберфест те са изцяло заети. Миналата година само в палатки и шатри на поляната, където се провежда самото тържество, туристите са похарчили 442 милиона евро за 16 дни и още 505 милиона евро за нощувки в хотели.

Фестивалът на бирата осигурява на града допълнителни около 13 хиляди работни места.

Миналата година Октоберфест продаде 7,9 милиона литра бира, както и безброй солени гевреци “Брецел”, баварски вурстчета и печено свинско.

Изграждането и демонтирането на една гигантска палатка за бира струва на организаторите до два милиона евро, оркестърът, поканен за фестивала – 200 хиляди евро, обслужващият персонал в палатката – повече от 400 хиляди евро. Нито една от шестте мюнхенски пивоварни, които отговарят на условията за участие в Октоберфест, досега не са заявили, че смятат тези разходи за прекомерни.

Гостите на фестивала харчат повече от 150 милиона евро годишно в магазини, купувайки кожени баварски шорти или традиционен баварски костюм от пухкава пола, бяла бродирана риза, корсет и престилка.

По време на Октоберфест през 2018 г. почти 1200 гости на фестивала са се нуждаели от спешна медицинска помощ. По традиция клиниките в Мюнхен провеждат обучения за спешни случаи в навечерието на фестивала, а в местната болница са поканени допълнителни специалисти.

Мерките за сигурност на Октоберфест са засилени, посетителите са помолени да не носят големи торби, раници или сакове с вместимост над три литра. Преминаването с детски колички е разрешено само до 18.00 часа местно време всеки ден с изключение на събота и 3 октомври. При шофиране на електрически скутери важат специални правила.

Пред поляната, където са шатрите, има допълнителни бариери, на входа се извършва щателен контрол на личните вещи. В района на фестивала са поставени 49 видеокамери, а 600 полицаи се грижат за сигурността му.

mediapool.bg