Кламер БГ - Новини: Започват сондажите в „Хан Аспарух“

Започват сондажите в „Хан Аспарух“

България

|
Съб, 18 Апр 2015г. 09:37ч.
Започват сондажите в „Хан Аспарух“

image

Сондирането в „Хан Аспарух” започва през февруари 2016 година. Това обявиха от френската компания „Тотал”. Консорциумът е у нас за така наречените гранични проучвания. От „Тотал” са категорични, че ако открият петрол и газ в българския шелф на Черно море ще преминат към фаза добив, предаде ЕкипНюз.

Френската компания „Тотал” планира да започне сондирането в „Хан Аспарух” през февруари следващата година. Френският петролен и газов гигант оглавява консорциума, който трябва да проучи блок 21 за наличието на въглеводороди. Компанията е у нас за така наречените гранични проучвания.

„Компанията „Тотал“ е в България за така наречените гранични проучвания. Това означава, че има по-малък шанс да се намерят въглеводороди, отколкото да не се намерят“, заяви Кзавие Фожрас.

Френският гигант е оптимист, че ще бъдат открити достатъчно въглеводороди – било то нефт, или газ.

„Когато намерим или ако намерим въглеводороди, трябва да бъдат направени много проучвания преди ние да вземем решение, за да започнем търговски добив. Когато ние вземаме решение за развитие на такива ресурси и се надявам това да се случи в България, тогава нашата цел ще бъде да наемем най-много местни специалисти“, обясни Фожрас.

В момента се провеждат търгове за сондажния кораб и за логистичната база. От френската компания са категорични, че ще обърнат внимание и на блоковете „Силистар” и „Терес” в Черно море като първо се разгледат условията.

Maritime.bg – България