Кламер БГ - Новини: Започват ремонти на центъра на София и на тунел "Люлин"

Започват ремонти на центъра на София и на тунел "Люлин"

България

|
Вт, 19 Юли 2022г. 13:59ч.
Започват ремонти на центъра на София и на тунел "Люлин"

Тунелът

Ремонти в центъра на София и на транспортния тунел "Люлин" започват през тази седмица, съобщи зам.-кметът по строителството на столицата Ангел Джоргов във вторник.

От 21 юли започва работата по тунела "Люлин". Той ще продължи до февруари 2023 г. и ще струва около 12 млн. лв.

Първо в четвъртък ще бъде спряно движението на трамвай 8 през тунела. Вместо него по трасето ще минава временен автобус – ТМ 8. От 25 юли ще бъде ограничено и движението - ще се извършва в едната лента в посока, съобщи зам.-кметът и призова гражданите да използват алтернативни маршрути, основно през бул. "Сливица". Когато започнат основните строителни дейности, тунелът ще бъде затворен изцяло, каза Джоргов.

Трамвай номер 8 ще стига до обръщалото на трамвай номер 10 в "Западен парк", а от там ще тръгва автобус, който ще прави прави ляв завой по бул. "Вардар", по бул. "Царица Йоана" ще тръгва през тунела и ще стига до трасето на трамвая по обичайния маршрут. Автобусът ще бъде със същия интервал на движение като трамвая. Движението на трамвай номер 8 ще бъде възстановено изцяло през есента, като цялостно ще бъде подменени релсовият път и контактната мрежа.

Ремонтът предвижда подмяна на тунелната конструкция, на входно-изходните рампи, на отводнителната система, хидроизолацията, нови облицовки, нова вентилация, енергоспестяващо осветление. Тунел "Люлин" не е основно ремонтиран откакто е построен през 80-те години на миналия век, правени са му само козметични ремонти, съобщи Джоргов.

Тази седмица се очаква да започне и ремонтът на центъра на столицата. Той обхваща пространството около храма "Александър Невски" и около Военния клуб. Предвижда се затваряне на движението по бул. "Цар Освободител" между бул. "Васил Левски" и сградата на БАН. Ремонтът е разделен на девет подзони и предвижда подмяна на тротоари, пренареждане на жълтите павета и засаждане на растителност.

Общината избра за изпълнител на този ремонт фирмата "Трейс Груп Холд" с ценова оферта от 19.9 млн. лева с ДДС. Обновяването на тази част от центъра беше част от договора с компанията "ПСТ груп", който беше прекратен.

Същото се случи и с контракта с "Джи Пи Груп", които правиха злополучния ремонт на ул. "Граф Игнатиев". При втората обществена поръчка за оставащата част от ремонта, която обхваща улиците "Цар Иван Шишман" и "Шести септември" беше избрана офертата на "Парсек груп". Нейната стойност е 6.4 млн. лева с ДДС.Фирмата често печели поръчки за строителство в Пловдив.

mediapool.bg