Кламер БГ - Новини: Президентът ще търси системната грешка в конституцията

Президентът ще търси системната грешка в конституцията

България

|
Вт, 17 Дек 2019г. 18:24ч.
Президентът ще търси системната грешка в конституцията

Президентът Румен Радев започна във вторник консултациите за конституционна реформа в съдебна власт със среща с членовете на правния си съвет и представители на академичната общност. Той обяви, че инициираният от него дебат ще има за цел да покаже системния проблем на основния закон, който вероятно води до дефицит на справедливост в обществото.

"Има ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество?", попита президентът в своето изказване преди началото на консултациите, цитиран от своя пресцентър.

"Не можем да бягаме от въпросите успя ли проектът, заложен в Конституцията, да изгради демократична, правова и социална държава и има ли защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол", подчерта Радев.

Той повтори, че е решил да инициира широк обществен дебат за конституционния модел на българската прокуратура в съдебната власт. Президентът призова академичната общност първо да даде своята оценка на законопроекта на правителството, с който се предлага създаването на фигурата на "независимия прокурор".

"Доколко според вас той (законопроектът) е целесъобразен, ефективен, има ли противоречия с конституцията, ще може ли предложеният модел да работи рационално? Можем да разширим дебата в по-широк обхват. Това е структурата и ефективността на Висшия съдебен съвет, самият модел на прокуратурата, самият модел на съдебната власт. Защото, вие знаете по-добре от мен, от пет поправки в конституцията четири са в Глава "Съдебна власт". За да се събираме пак днес, хубаво е да има един анализ, доколко ефективно с тези поправки днес функционира съдебната власт", каза Радев.

Президентът поиска разширяване на дебата за конституционните промени, включвайки правата на гражданите.

"Как можем да ги засилим, как можем да засилим тяхното участие (на гражданите), контрола върху управлението, върху обществените процеси, още в обръщението си към парламента споменах за евентуалното въвеждане на индивидуалната конституционна жалба в нашата конституция", каза той.

Румен Радев обясни, че на конституцията не бива да се посяга произволно.

"Това е една демократична конституция, една от първите в посткомунистическия период в цяла Източна Европа. Тази конституция въведе демократичните принципи, въведе разделението на властите, въведе правата на гражданите, въведе устройството и функционирането на една демократична държава наред с ограниченията на обхвата на нейната дейност", обясни той.

По думите му обаче "ние не трябва да бягаме от въпросите на нашето съвремие".

"Успя ли проектът, заложен в тази конституция, да изгради демократична, правова и социална държава, така както е в нейния преамбюл? Има ли в конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол? Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество? И ако има такъв – какви са причините, имаме ли системен проблем? Затова оттук произтича и самият дебат, който искам да отворим. Първо – трябва ли изобщо да обсъждаме някакви промени в конституцията на Република България? Ако обсъждаме – защо и в какъв обхват? Затова много се радвам на вашето присъствие тук", попита Радев още в първия тур на консултациите.

Накрая той обясни, че от отговорите на тези въпроси зависи дали България ще се развива като "модерна демократична европейска държава, дали ще гарантираме истинско върховенство на закона, истинско разделение на властите и истински права на българските граждани за тяхното достойно бъдеще".

mediapool.bg