Кламер БГ - Новини: Започва нов голям ремонт на магистрала "Хемус"

Започва нов голям ремонт на магистрала "Хемус"

България

|
Пет, 28 Май 2021г. 13:24ч.
Започва нов голям ремонт на магистрала "Хемус"

Снимка: БГНЕС

Поредният мащабен ремонт на магистрала "Хемус" ще затрудни движението през лятото. От четвъртък, 27 май, се затваря за движение тръбата на тунел "Ечемишка" в посока София. Движението ще е двупосочно в другата тръба. От АПИ призовават шофьорите за повишено внимание в този участък.

Ремонтът ще затрудни движението точно в активния сезон, когато се пътува много. Тръбата ще е затворена до септември. От АПИ обясняват, че тунелът е в експлоатация от 1985 г. и е в лошо състояние. Съседната тръба вече бе ремонтирана.

"За привеждането му в съответствие с европейските стандарти за безопасност се предвижда премахване на разрушените части от вторичната облицовка на тръбата за столицата. Конструкцията на съоръжението ще бъде възстановена и ще се монтира нова хидроизолационна система", пишат от пътната агенция.

Те посочват, че ще има нова дренажна система, асфалт, вентилация, видеонаблюдение, осветление и пожароизвестяване.

"Ще бъде изградена напречна пешеходна галерия в съоръжението за връзка на двете тунелни тръби, която в случай на авария в някоя от тръбите, ще се ползва за евакуация на хора", посочва се още в съобщението.

Ремонтите на "Хемус" нямат край. В края на март, дни преди парламентарните избори, бе пуснато движението в тръбата за София на тунеля "Витиня". Ремонтът там продължи три години.

mediapool.bg