Кламер БГ - Новини: ТЕЦ-ът на Доган е със запорирани сметки и спрян газ

ТЕЦ-ът на Доган е със запорирани сметки и спрян газ

България

|
Ср, 15 Дек 2021г. 11:00ч.
ТЕЦ-ът на Доган е със запорирани сметки и спрян газ

ТЕЦ-ът на Доган е със запорирани сметки и спрян газ

На 13 декември сутринта е спрян газът за ТЕЦ "Варна", която е собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Това е станало по настояване на "Булгаргаз", съобщи "24 часа" в сряда.

В началото на октомври отново е имало спиране на газа заради задължения на ТЕЦ "Варна". Тогава дружеството е платило 10 млн. лева, но след това отново се натрупали дългове. В средата на ноември, "Булгаргаз" е внесъл в съда иск за запор на сметките на ТЕЦ "Варна" заради новите задължения. С решение на съда от понеделник сметките са запорирани и е спряно подаването на газ към електроцентралата.

Пред изданието бившият министър на транспорта Данаил Папазов от правителството на Пламен Орешарски, който представлява ТЕЦ "Варна", казва, че централата реално е спряна от 1 октомври, тъй като не успявала да изплати сметките си за доставения газ, въпреки високите цени на тока на борсата.

Той посочва, че производството на 1 МВтч електроенергия струва на централата 400 лв. за природния газ и 20 лв. заради въглеродните емисии.

В последните седмици цената на тока на борсата варира между 400 и 500 лв. за мегаватчас, но изходната суровина – газът, бележи пикови стойности. По думите на Папазов газът не е спрян заради дългове, но не отрече, че централата има задължения към "Булгаргаз". , които обаче обслужва. Според него закъснелите плащания към газовия доставчик са заради кризата, а ТЕЦ "Варна" не поличавала държавна помощ за разлика от други бизнеси.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов потвърди спирането на газа, като уточни, че дългът на ТЕЦ "Варна" е към 24-25 млн. лв.

Подаването на суровината за централата веднъж било спрямо в началото на октомври заради дългове за месеците август и септември, но след плащане на 10 млн. лв. била пусната, но сега се стигнало до същото положение. Павлов обясни, че се водят преговори с другжедството за уреждане на дълга и посочи, че държавният доставчик мери всички с едни аршин и дава шанс и на закъсалите дружества.

mediapool.bg