Кламер БГ - Новини: Заплахите за журналистиката ще са във фокуса на медийния форум за Югоизточна Европа

Заплахите за журналистиката ще са във фокуса на медийния форум за Югоизточна Европа

Европа

|
Ср, 15 Окт 2014г. 12:05ч.
Заплахите за журналистиката ще са във фокуса на медийния форум за Югоизточна Европа

Състоянието на медийната свобода и заплахите срещу журналисти в страните от Югоизточна Европа, Италия и Турция са във фокуса на 8g-ия медиен форум gVIII South East Media Forum Europe, който ще се проведе от 16 до 18 октомври в Скопие.

Дискусиите ще включват правото на достъп до информация, анонимността и защитата на журналистическите източници, саморегулацията и стандартите за качествена журналистика. Една от сесиите ще е посветена на ролята на медиите във формирането на общественото мнение във времена на конфликт, ще се обсъдят уроците от медийната война в Украйна.

Няколко европейски организации, обединени в проекта "Safety Net for European Journalists "g, ще представи междинните резултати от работата си на предстоящия медиен форум. "Ние провеждаме информационна кампания за свободата на медиите в Италия, Югоизточна Европа и Турция, като проследяваме и документираме актовете на насилие срещу журналисти", каза Луиза Сиоди, директор на организацията Osservatorio Balcani e Caucaso (OBC) ОВС. "Нашата инициатива има за цел да предложи конкретна подкрепа на заплашваните журналисти и да насочи вниманието на политиците и обществеността към проблема, който е широко разпространен и застрашава правото на информация и демокрация в Европа", допълни тя.

Проектът, осъществяван от OBC с партньорството на SEEMO, Ossigeno Informazione и други организации, е финансиран от ЕС и има за цел да осигури подкрепа за журналистите от 11 страни в Югоизточна Европа.

В първия ден на форума VIII South East Media Forum Europe 2014 професор Евгения Сиапера (Dublin City University) ще запознае участниците със състоянието на медийната свобода в Италия, Югоизточна Европа и Турция.

"Нашите резултати показват, че има пряка връзка между състоянието на журналистиката и заплахите за свободата на медиите", заявява проф. Сиапера. "Колкото по-концентрирана е собствеността на медиите, толкова повече лични интереси "проникват" в областта на медиите, повече заплахи получават журналисти и те самите стават по-уязвими за подобни заплахи и натиск", добавя тя.

Другият важен извод е усещането на журналистите за липса на солидарност от страна на колегите им. "Голяма част от тези, които са били обект на сплашване, споделят, че са се чувствали изолирани и даже маргинализирани от другите журналисти. Има и такива, които формално са получили правна или финансова помощ, но всички казват, че моралната подкрепа от техните колеги би им помогнала най-много."

Друга от дискусиите на форума е посветена на скритата цензура в демократичните страни.

SEEMF обединява медийни директори, водещи журналисти, редактори, бизнес професионалисти, изпълнителни директори на компании, работещи в Югоизточна и Централна Европа, представители на маркетинг и ПР агенции, представители на гражданското общество, академичните среди, както и представители на държавни институции от Южна, Източна и Централна Европа.

Пълната програма на форума можете да видите тук.

--------------------------

Тази публикация е създадена с помощта на Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от OBC и Mediapool.bg и по никакъв начин не изразява официалното становище на Европейския съюз.

mediapool.bg