Кламер БГ - Новини: Записките в тефтерчето изядоха главата на Филип Златанов

Записките в тефтерчето изядоха главата на Филип Златанов

България

|
Ср, 14 Май 2014г. 16:51ч.
Записките в тефтерчето изядоха главата на Филип Златанов

Записките в тефтерчето са основната причина за осъдителната присъда срещу бившия шеф на комисията за борбата с конфликта на интереси Филип Златанов. Това става ясно от мотивите към ефективната присъда от 3 години и половина затвор, която той получи от Софийския градски съд.

Съдия Андрей Ангелов пише, че записките на подсъдимия в личното му тефтерче доказват по безспорен начин, че Златанов е действал с умисъл. Бившият шеф на комисията, оглавил я като протеже на ГЕРБ, бе признат за виновен, защото е взел две незаконни решения. Първото е да не се публикува на сайта на комисията решението да се прекрати производството за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев.

Златанов е искал да не се разбира дори, че има подобна проверка срещу държавния глава. В крайна сметка комисията реши, че няма доказателства за конфликт на интереси. В опита си да прикрие случая Златанов дори е прибрал в личната си каса сигнала срещу президента. Второто незаконно действие е да не се уведоми президентския съветник Димана Ранкова, че комисията е взела решение да я обяви в конфликт на интереси. Заради тези си свои прегрешения Златанов бе намерен за виновен в извършването на престъпления по служба.

В края на мотивите си съдът е написал, че присъдата срещу Филип Златанов има за цел да го "превъзпита и поправи". В същото време тя "трябва да служи като предупреждение и да има превантивен ефект върху останалите членове на обществото" и властите.

Ключът е в тефтерчето

Тефтерчето на Златанов се оказва ключово за доказване на умисъла на подсъдимия. Той е водил подробни записки защо предприема всеки един от ходовете си по отношение на Плевнелиев и Ранкова. Присъдата е скрепена със свидетелските показания на служителите в комисията, които са посочили Златанов като човека, който им е нареждал да качват и свалят от сайта на комисията нейните решения. По закон шефът на комисията, в случая Златанов, е длъжен да организира публикуването на всички решения.

В тефтерчето на подсъдимия е написано, че решението по казуса "Плевнелиев" не се качва на сайта, за да се "запази авторитета" на президента. Посочват се и следните записки: "Решенията за Р. (Ранкова) и за президента все още не съм ги пуснал - другата седмица ще се коментира; и ще се реши (ИФ)". Златанов не пожела да каже дали зад абревиатурата И.Ф. се крие Искра Фидосова, с която той бе много гъст по време на управлението на ГЕРБ.

Други записки по казуса с президента: "Д.Р.+П. (Димана Ранкова плюс президента) - още да се изчака", "Недопустимо е да стане известно – прекратяване", "Р.П. (Росен Плевнелиев) - сигналът е прекратен - да не се качва в Интернет; няма санкция по закон"; "Президента леко да ги изпратят, (което е задраскано и над него е написано "стоят") да се прегледа всичко; "Да се променят спирам - не го пускам въобще". Тези бележки напълно съвпадат с хронологично с действията на Златанов.

"Всяко неоповестяване на информация, свързана с възможен конфликт на интереси на президента на страната (както впрочем и спрямо всяко лице, натоварено с изпълнение на властнически функции), неизбежно води до намаляване на общественото доверие както към Комисията, така и в цялата система на социално управление", пише съдия Ангелов в своето решение.

Златанов е бил напълно наясно и с казуса на Димана Ранкова, показват записките в тефтерчето му. Там за нея пище следното: "Д.Р. - решението е било на сайта 4 часа. Сигурно е видяно - да се провери отзвука в Интернет - реакция на журналистите", "ИФ има да каже нещо", "чака се неопр.време"; "на 7 ноем.- от ДАНС са входирали писмо с искане за резултат. От проверката с/у Р., да го дам на ИФ/Р. (оригинала е при мен)”; "Решенията за Р. и за президента все още не съм ги пуснал - другата седмица ще се коментира и ще се реши (ИФ)”; "Д.Р. - идвала е 2-ри път да си иска резултата, иска достъп до ОИ" и "Р. да се пуска”, "Д. - настоява тя да стане от БНБ”; "Р. - не се качва - чака се", "Зам-председател на КФН Д.Р. - да не се пуска на сайта решението за конфликт ИФ”

Тези записки показват ясно, че Златанов е бил наясно с положението на Ранкова, когато тя е обмисляла дали да се прехвърли от Комисията за финансов надзор в президентството.

Като по ирония

В крайна сметка съдът смята, че с тези си действия Златанов е причинил вреда на Ранкова и облага за президента. По ирония се оказа, че оповестяването на случая от прокуратурата удари пряко по президента, който трябваше да обяснява, че не е искал нищо от Филип Златанов. Действията на Филип Златанов срещу Ранкова на свой ред дадоха силен коз в ръцете на президентския съветник да си спечели делото срещу решението на комисията да я обяви в конфликт на интереси.

По същия начин делото си спечели депутатът от БСП Светла Бъчварова, която бе призната от комисията в конфликт на интереси с очевадни доказателства. Тя заведе дело срещу това решение и го спечели, защото комисия бе пропуснала да я уведоми.

mediapool.bg