Кламер БГ - Новини: Западният печат: Така свършва следвоенният свят

Западният печат: Така свършва следвоенният свят

Анализи и Коментари

|
Вт, 22 Фев 2022г. 14:24ч.
Западният печат: Така свършва следвоенният свят

Владимир Путин, Сн. ЕПА/БГНЕС

"Така свършва следвоенният свят, а и светът след Студената война: не с експлозия, не с ридание, а с гневно изявление". Това се посочва в коментар на редакцията на Washington post.

"В необичаен разговор със самия себе си, наблюдаван по целия свят в понеделник, руският президент Владимир Путин атакува и делегитимира не само независима Украйна и нейното правителство, но и всички аспекти на европейската архитектура за сигурност, обявявайки ги за продукт на корумпирания Запад, ръководен от Съединените щати, които са враждебни към Русия", пише изданието в коментар под заглавие "Путин почти обяви война", съобщава "Дневник".

Американският вестникът коментира, че Путин не само е обявил намерението си да разруши институциите, движили Европа от 1945 г. насам, но и е положил идеологическата база за започването на война - "макар и да не я обяви".

"Почти не си струва да се опровергават аргументите му, защото се съмняваме, че той самият вярва в обвиненията си за това, че Украйна се превръщала в платформа за бъдещо нападение от НАТО. Истинската причина да напада Украйна не е руската национална сигурност, а да си съхрани властта в Москва, която може да бъде застрашена от успешна демокрация в страна с размерите и културното значение на Украйна", се казва в позицията на вестника.

"За съжаление, вече е ясно, че Путин не може да бъде сдържан, войната е вероятна и няма повече причини да се чака с налагането на санкции отвъд вече обявените срещу двете "републики". Това би била първата крачка към решителен отговор на тази геополитическа криза, но не и последната", коментира изданието

Британският "Гардиън" извежда в заглавие, че президентът на Русия Владимир Путин е разпоредил на руската армия да навлезе в Източна Украйна с "мироопазваща" задача и че украинците и техните западни съюзници ще възприемат това като окупация.

Лондонският "Телеграф" разсъждава върху значението на знака "Z", изписан с бяла боя върху танкове и друга бронирана техника, навлизащи на украинска територия. Според анализатори целта е те да бъдат разпознавани, за да се избягва т.нар. приятелски огън при инвазията.

Други твърдят, че този знак носят само превозните средства от части със специално предназначеше, а трети казват, че това е проява на черен хумор и означава "Зоро" по името на маскирания защитник на онеправданите.

Путин като кандидат за президент на Украйна

"Тази реч беше на ядосания Путин; нетърпелив и заплашителен. Имаш чувството, че руският президент получава 20 години рани в гърдите си и отвръща: "Ти не искаше да бъдем приятели", коментара Сара Рейнсфорд от ББС.

"Путин се оплака, че притесненията на Русия са били игнорирани като неуместни от години, и обвини Запада, че се опитва да "удържи" Русия като възраждаща се глобална сила. Фокусът на Путин върху Украйна беше обсебващ, като човек, който мисли за нещо друго. На моменти звучеше като кандидатат за президент на Украйна, беше толкова подробен. И, разбира се, присъстваше неговата версия за украинската история, с която твърди, че тя никога не е била държава. В днешния контекст това имаше дълбоко зловещи нюанси", пише Рейнсфорд.

"Голяма част от речта на Владимир Путин за Украйна звучеше като трескав сън. Кошмарна визия за икономически осакатена, напълно корумпирана страна, насочена към разработването на ядрени и други оръжия за масово унищожение и неблагодарна за цялото щедро внимание, отделено на нея от Русия след независимостта", пише Паули Адамс, дипломатически кореспондент на ББС.

"Ако някога кризата около Украйна бъде решена, как НАТО и Русия ще съберат парчетата?", пита Адамс. Според него думите на Путин звучат по-скоро като предизвикателство към САЩ - да се опитат да го спрат.

mediapool.bg