Кламер БГ - Новини: Западни лидери са за диалог и успокояване на напрежението с Москва

Западни лидери са за диалог и успокояване на напрежението с Москва

Свят

|
Ср, 08 Дек 2021г. 11:46ч.
Западни лидери са за диалог и успокояване на напрежението с Москва

Еманюел Макрон, сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че иска да започне работа и процес по успокояване на напрежението с Москва. Това изказване той направи в момент, в който се състоя виртуалната среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин и в момент, в който ЕС предупреди Русия с нови санкции заради напрежението около Украйна, предаде Франс прес.

"Нашата стратегия е започнем работа и процес на успокояване", каза Макрон в отговор на въпрос за евентуални нови санкции срещу Русия. "Идеята е по-скоро да се опитаме да ангажираме отново Владимир Путин във форматите за координация помежду ни", допълни той и припомни така наречения Нормандски формат между Украйна, Русия, Германия и Франция.

Макрон добави, че целта е да се създаде и формат, който да помага за намаляване на напрежението между Русия и НАТО в момент, в който Москва не гледа с добро око на евентуалното присъединяване на Киев към северноатлантическия алианс.

По-късно британският премиер Борис Джонсън и други европейски лидери са се съгласили с американския президент Джо Байдън за необходимостта от продължаване на диалога с Русия с цел прекратяване на заплашителното й поведение спрямо Украйна, заяви службата на Джонсън, цитирана от Ройтерс.

Байдън разговаря с Джонсън, с италианския премиер Марио Драги, с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел, след като преди това проведе разговор с руския президент Владимир Путин във връзка с Украйна.

"Лидерите подчертаха важността на това Русия да прекрати заплашителното си поведение към Украйна. Те се съгласиха за необходимостта от продължаване на диалога с Русия, за да се насърчи постигането на този резултат", заяви говорителят на Даунинг стрийт в съобщение.

"Лидерите се съгласиха да останат в близък контакт и да координират подхода си по въпроса", се посочва още в съобщението.

mediapool.bg