Кламер БГ - Новини: Зам.-шефът на ГДБОП оглави столичната полиция

Зам.-шефът на ГДБОП оглави столичната полиция

България

|
Пон, 19 Юни 2023г. 15:44ч.
Зам.-шефът на ГДБОП оглави столичната полиция

Любомир Николов. Снимка: БГНЕС

Досегашният зам.-началник на ГДБОП Любомир Николов е бил назначен за шеф на столичната полиция, съобщи БТА. Той е бил представен на служителите в понеделник.

Смяната на ръководството се наложи след като Калоян Милтенов подаде оставка. Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че го смята за добър професионалист и ще направи всичко възможно той да остане част от екипа му.

Че Николов ще стане началник на СДВР се говореше от миналата седмица. Той е полицай от кариерата. Завършил е УНСС. Работи в системата от 2001 г. В ГДБОП е бил началник на сектор „Фалшфикации“, след това оглавява отдел, а впоследствие е зам.-шеф на службата.

Това е поредното назначение в МВР след като Стоянов пое силовото ведомство. Миналата седмица, поради риск от скандал, зам.-шефът на СДВР Антон Златанов отказа назначението като директор на граничната полиция.

Той е дългогодишен ръководител на звеното за охрана на масовите мероприятия, т.е. футболни мачове, протести и т.н.

По време на гражданското недоволство през лятото на 2020 г. именно полицаите от СДВР бяха на първа линия в охрана на правителството на Бойко Борисов. Имаше няколко скандални случая на агресия срещу протестиращи. Най-бруталният бе на 2 септември, когато група младежи бяха завлечени зад колоните на Министерския съвет и пребити, докато са вързани с белезници.

И до днес нито един полицай не е осъден заради побоя срещу тях.

mediapool.bg