Кламер БГ - Новини: Зам.-председателка на ЕП е задържана по подозрение, че е прокарвала интереси на Катар

Зам.-председателка на ЕП е задържана по подозрение, че е прокарвала интереси на Катар

Европа

|
Съб, 10 Дек 2022г. 08:17ч.
Зам.-председателка на ЕП е задържана по подозрение, че е прокарвала интереси на Катар

Ева Каили

Eвродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли е част от задържаните по подозрение, че е част от международна схема за корупция и пране на пари.

Запечатани са и офисите на асистенти на двама евродепутати.

По данни на белгийските издания "Льо Соар" и "Кнак" разследването е започнало в средата на юли.

Според медиите разследването е свързано с подозрения, че Катар е подкупил участници в престъпната група, за да прокарват интереси в полза на Доха.

Претърсени са 17 домове, разпитани са 5-има заподозрени, сред които генералният секретар на Международната синдикална конфедерация Лука Визентини, бившият евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Пиер-Антонио Панцери, както и негов бивш асистент, сега сътрудник на Алианса и съпруг на Ева Кайли.

Кайли е 44-годишна, бивша водеща по гръцката телевизия. Запечатан е офисът на една от асистентките на белгийската евродепутатка от същата партия Мария Арена, както и на асистентите на колегата ѝ Марк Тарабела, отбелязва БНР.

След съобщенията за ареста на Ева Кайли председателят на гръцките социалисти от ПАСОК Никос Андрулакис написа в туитър, че тя е изключена от партията.

Социалистите и демократите в ЕП разпространи изявление, в което обещаха пълно съдействие на разследването. Допълва се, че групата ще предложи да бъде спряно обсъждането в ЕП на въпроси, свързани с "държави от Залива", особено по отношение на визовата политика и подготвяни посещения.

Европейският парламент има 14 зам.-председатели.

mediapool.bg