Кламер БГ - Новини: Зам.-министър се усъмни, че Бюрото за защита прехвърля бронираните си коли

Зам.-министър се усъмни, че Бюрото за защита прехвърля бронираните си коли

България

|
Четв, 30 Септ 2021г. 12:49ч.
Зам.-министър се усъмни, че Бюрото за защита прехвърля бронираните си коли

Снимка: БГНЕС

В министерството на правосъдието има сигнал, че Бюрото за защита на свидетели прехвърля на друг собственик бронираните си коли. Това заяви пред бТВ ресорният заместник-министър Иван Демерджиев.

Бюрото премина на подчинение на правосъдния министър наскоро. Преди това то се командваше от главния прокурор Иван Гешев, който ползваше служителите му за лична охрана. След законовите промени Гешев вече е с охрана от НСО, макар неведнъж да е заявявал, че тази служба може само да му носи чантата.

Преди няколко седмици правосъдният министър Янаки Стоилов заяви, че е възложил пълен опис на имуществото на Бюрото. В четвъртък заместникът му заяви, че има сигнал за прехвърляне на автомобили.

"Това може да застраши живота на охраняваните свидетели", заяви той. Дали коли са сменили собственика си ще стане ясно едва когато приключи прехвърлянето на Бюрото, допълни зам.-министърът.

"В момента ние нямаме контрол над този процес, защото материалната база все още се намира на разположение на Бюрото и под ръководството на главния прокурор, т.е. ние в момента нямаме контрол", заяви Демерджиев.

Прехвърлянето може да трае максимум до три месеца, но от министерството твърдят, че искат то да се случи в по-кратки срокове.

Доскоро освен като лична охрана на Гешев Бюрото се ползваше и за арести при някои показни акции. Негови служители задържаха бившия екоминистър Нено Димов, обвинен заради водната криза в Перник през 2020 г. Миналата година пак Бюрото влезе в президентството. След това Гешев отрече да е имало нахлухване и отчете като своя грешка, че не обяснил на обществото акцията.

mediapool.bg