Кламер БГ - Новини: Зам.-министър в МРРБ си тръгна заради протеста пред ДАНС

Зам.-министър в МРРБ си тръгна заради протеста пред ДАНС

България

|
Вт, 08 Юни 2021г. 11:18ч.
Зам.-министър в МРРБ си тръгна заради протеста пред ДАНС

Новият заме.-министър на регионалното развитие Захари Христов

Заместник-министърът на регионалното развитие Тодор Стоянов подаде оставка по-малко от месец след като бе назначен на поста. Той е освободен със заповед на премиера Стефан Янев, съобщи правителствената информационна служба без да посочва мотиви.

На негово място е назначен бившият кандидат за депутат от БСП Захари Христов.

Тодор Стоянов, който е завършил Академията на МВР, е един от организаторите на на протеста пред ДАНС срещу незаконното подслушване, който се проведе преди дни. Той казва, че е взел решение да напусне политическото ръководство на МРРБ след реакциите на участието му в протеста пред ДАНС.

Подалият оставка Тодор Стоянов

"Моята поява на протеста пред ДАНС възбуди много медии и много политически партии. Това ме наведе на мисълта, че не е добре да създавам такова напрежение, тъй като се правят изключително неправилни интерпретации, тъй като всеки гражданин - независимо на каква позиция е, има право да изразява и гражданската си позиция", коментира Тодор Стоянов пред бТВ.

Той се е върнал на стария си пост директор на дирекция "Държавна собственост" в МРРБ.

Новоназначеният за заместник-министър на регионалното развитие Захари Христов на последните парламентарни избори през април беше на 4-та позиция в листата на БСП за Пловдив-област.

Новият заместник-министър на регионалното развитие Захари Христов

От януари 2020 г. досега Христов е ръководил проекти в пътни компании, но в правителственото съобщение не се пише къде е работил Христов. В сайта на БСП е посочено, че ръководи проект на магистрала "Европа". В медиите има снимки на Захари Христов заедно с бившия лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов.

Около две години Захари Христов е заемал длъжността главен сътрудник по европейски проекти и програми в дирекция оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" в Агенция "Пътна инфраструктура".

Захари Христов притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по бизнес администрация от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Другите двама заместници на регионалния министър Виолета Комитова са Валентина Върбева и Тодор Анастасов. От встъпването си в длъжност досега тя не е представяла екипа си и приоритетите в работата си, но за сметка на това направи някои назначения, които предизвикаха много въпроси. Едното е на новия шеф на ДНСК арх. Влади Калинов, свързан с изграждането на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец".

Премиерът Стефан Янев е освободил от поста заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето Мариела Личева.

От длъжността заместник областен управител на Стара Загора е освободен Стефан Славов, се казва в правителственото съобщение.

mediapool.bg