Кламер БГ - Новини: Закриват една от последните независими руски медии – "Ехото на Москва"

Закриват една от последните независими руски медии – "Ехото на Москва"

Свят

|
Четв, 03 Март 2022г. 17:41ч.
Закриват една от последните независими руски медии – "Ехото на Москва"

Закриват една от последните независими руски медии –

Съветът на директорите на радио "Ехото на Москва" гласува за закриването на радио "Ехото на Москва" и сайта на медията, съобщи в четвъртък главният редактор Алексей Венедиктов в своя Телеграм канал.

Пресслужбата на холдинга "Газпром-медиа" потвърди тази информация. Причината е решението на властите да спре разпространението на медията заради отразяването на конфликта в Украйна.

На руските медии им е забранено да ползват собствени източници и кореспонденти при отразяването на конфликта, а да предава само спусната от държавата информация. Руските медии нямат право да наричат случващото се с друг определение, освен даденото от Путин – "специална военна операция".

"След като разгледа заповедта на Генералната прокуратура на Руската федерация за ограничаване на достъпа до "Ехото на Москва", на 3 март съветът на директорите на "Ехото на Москва" реши да прекрати дейността на медия – радиоканала "Ехото на Москва" и медията на едноименното електронно издание", се казва в съобщението на пресцентъра на медията..

Венедиктов казва, че за предстоящото решение са му намеквали "хора от много по-високо". Днес в 14 часа местно време планира да събере журналистите от "Ехото на Москва".

Венедиктов съобщи, че медийният регулатор Роскомнадзор изиска от Google да свали приложението на радиото от пакета с приложения.

Радиостанцията "Ехото на Москва" се превърна в символ на новооткритата медийна свобода в постсъветска Русия, коментира АФП. Причината да спре работа е свалянето ѝ от ефир заради отразяването на инвазията на Москва в Украйна.

Така в Русия остават само две независими медии със сравнително голяма аудитория – онлайн телевизията "Дождъ" и вестникът "Новая Газета".

mediapool.bg