Кламер БГ - Новини: Законът за хората с увреждания буксува в спор за представителност

Законът за хората с увреждания буксува в спор за представителност

България

|
Четв, 16 Авг 2018г. 16:06ч.
Законът за хората с увреждания буксува в спор за представителност

Поредното заседание на работната група по изготвяне на нов Закон за хората с увреждания в четвъртък забуксува в спор относно представителността на организациите и кой да получава държавно финансиране.

"Трябва да има яснота на критериите - как ставаш национално представителен. Много високо е вдигната летвата, така че да си остане за един малък кръг организации, например изискването да имаш структури в 92 български общини. Няма как една неправителствена организация да има структури в 92 български общини", коментира омбудсманът Мая Манолова.

Според Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия се губи време в спорове "стани да седна аз", вместо да се обсъждат важните неща около индивидуалната оценка и финансовата подкрепа.

По думите й не може един човек или семейство да защитава интересите на 500 000 души, защото хората са различни и всички те имат различен потенциал, искания, възможности.

"Ние от много години събираме членската маса, говорим за проблемите на хората с увреждания, правим изследвания за потребностите им , за да можем да ги представим като политики", каза Събева.

“Структура не можеш да имаш навсякъде, иска се обхват , а не структура в 92 общини“, коментира тя по повод критиките на Манолова.

“Ние имаме членове в 103 общини и с различните областни центрове обгрижваме тези хора“, допълни Събева.

По-рано Манолова съобщи, че има сближаване на позициите с исканията на протестиращите майки на деца с увреждания, омбудсмана и експертите в социалното министерство по проектозакона.

"Това не са искания, които са се появили между двете обсъждания, това са нашите искания от самото начало - индивидуалната оценка, в която няма компромис, помощните средства и медицинските изделия, личната помощ, достъпната среда, трудовата терапия и трудовата заетост и критериите за представителност на организациите, така че да се отвори входът и да не бъде само за един тесен кръг, малък кръг", каза Манолова.

Една от протестиращите майки на деца с увреждания Мая Стоицева заяви, че голямата реформа тепърва предстои. “Докато не се направи реформа в ТЕЛК, която все пак е основна база за финансиране на хората с увреждания, няма как да имаме голямата картина", посочи тя.

mediapool.bg