Кламер БГ - Новини: Парламентът ще проучва проблемите на кръводаряването

Парламентът ще проучва проблемите на кръводаряването

България

|
Четв, 27 Апр 2023г. 17:17ч.
Парламентът ще проучва проблемите на кръводаряването

Парламентът ще проучва проблемите на кръводаряването

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" в 49-ото Народно събрание инициира законодателно проучване по проблемите на кръводаряването. Темата му е "Проблемите на кръводаряването в България и добрите европейски и световни практики, които могат да помогнат за разрешаването им". Целта на това проучване е да установи предизвикателствата пред системата на кръвопреливане и кръводаряване в България и възможностите за разрешаването им чрез прилагане на добри практики от други европейски страни, които имат по-голяма успех в привличането на кръводарители.

Българската здравна система страда от хроничен недостиг на дарена кръв и в България вече е трайно наложена практиката от самите пациенти да се изисква намирането на кръводарители като предварително условие да получат необходимата медицинска помощ.

Пътят към решаването на проблемите в системата според парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ минава през изработването на подходящи законодателни инициативи, базирани на надеждно, всеобхватно и научнообосновано проучване на проблемите и добрите практики от други страни.

В предишния парламент вече имаше един законодателен опит на партиите от управляващата коалиция ПП, ДБ, БСП и ИТН, който предвиждаше ваучери за кръводарители, но той беше заклеймен от доброволчески организации като легитимиране на търговията с кръв.

Сега изследването е възложено на Студентската програма за законодателни проучвания в Народното събрание и резултатите от него ще послужат за база на бъдещи законодателни инициативи на коалицията, която си е поставила за цел да работи и за дългосрочни реформи, базирани на експертни анализи.

Студентската програма за законодателни проучвания в Народното събрание е създадена през 1999 година. Целта на програмата е информационно осигуряване на законотворческия процес и създаване на възможности за професионално развитие и израстване на млади специалисти – бъдещи политици и експерти в публични институции.

mediapool.bg