Кламер БГ - Новини: Заканата на Лукашенко да спре газа за Европа не е съгласувана с Кремъл

Заканата на Лукашенко да спре газа за Европа не е съгласувана с Кремъл

Свят

|
Пет, 12 Ноем 2021г. 15:30ч.
Заканата на Лукашенко да спре газа за Европа не е съгласувана с Кремъл

Заканата на Лукашенко да спре газа за Европа не е съгласувана с Кремъл

Заявлението на президента на Беларус Александър Лукашенко, че може да прекрати транзита на газ за Европа в отговор на разширяване на санкциите на ЕС срещу Минск, не е съгласувано с Кремъл, заяви пред журналисти в петък прессекретарят на руския президент Владимир Путен – Дмитрий Песков.

Това изобщо не е съгласувано, каза той в отговор на такъв въпрос и подчерта, че " в дадения случай, да, това е наш съюзник, но е суверенна държава".

"Може на някой да не му харесва, но Русия винаги е била, е и потенциално остава страна гарант на енергийната сигурност на европейския континент", заяви още Песков. На въпрос ще бъде ли Русия гарант на енергийната сигурност в Европа независимо от действията на Беларус, той отвърна: "Безусловно".

"Русия е била, е и ще бъде страна, който изпълнява всички задължения по осигуряването на европейските потребители с газ , по изпълнението на своите договорни задължения. Надеждността на Русия като доставчик и партньор по действащите и бъдещите договори не подлежи на съмнение", декларира говорителят на Кремъл.

В четвъртък Лукашенко заяви, че при разширяване на санкциите на ЕС може да бъде спрян транзитът на газа за Европа по транснационалния газопровод "Ямал - Европа". Той поръча на беларуското външно министерство да предупреди всички в Европа, че ще има отговор, ако срещу Минск бъдат въведени допълнителни санкции.

Песков обърна внимание, че думите са на президента на Беларус и напомни заявлението на руския държавен глава Путин за това, че Русия винаги изпълнява своите договори.

mediapool.bg