Кламер БГ - Новини: Заев призова за диалог с България вместо национализъм за вътрешна употреба

Заев призова за диалог с България вместо национализъм за вътрешна употреба

Свят

|
Нед, 03 Ян 2021г. 15:50ч.
Заев призова за диалог с България вместо национализъм за вътрешна употреба

Ние градим диалог, а не конфликт с България, смиреност и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за МИА.

Той подчерта, че комуникацията с официална София продължава в посока намиране на решение и добави, че двустранните въпроси не трябва да са пречка за европейските процеси, нито изборите в България да са пречка за разрешаване на двустранните различия.

"Няма да има предсрочни избори и неоправдано искане на оставката на правителството. Няма нужда или логика за оставки. Подобно действие би било предателство за всички, подкрепили европейския дневен ред на страната. Правителството е стабилно, подкрепено от стабилно мнозинство в парламента", заяви премиерът Зоран Заев в интервю за МИА.

Казаното беше в отговор на въпроса дали ще има предсрочни парламентарни избори, които се искат от опозицията след българското вето.

Той добави, че редовно комуникира с българския премиер Бойко Борисов. Двамата са си честитили Нова година с пожелания за просперитет на двата народа и целите Балкани.

"Благодарих му (на Борисов - бел. ред) за решението на тяхното правителство да запази част от техните ваксините за гражданите на страната ни. Винаги, когато има нужда, ние сме на линия. Няма да рушим мостовете, които сме изградили", каза той.

По думите му процесът на европеизация на Северна Македония е започнал, както и прилагането на програмата за реформи до окончателното членство в ЕС. Той добави, че това е стратегическа цел на правителството, одобрена от мнозинството граждани на последните избори.

"Доверието на мнозинството от гражданите, което те дадоха на политиките на това правителство, се дължи на решителното намерение за разрешаване на всички въпроси, включително и на този с България. Нека Мицкоски погледне в собствения си двор, нека помисли и нека си отговори - кой е този, който е нормално и логично да подаде оставка след толкова много изборни поражения", каза Заев.

Той очаква след новогодишните празници специалният представител Владо Бучковски, външният министър Буяр Османи и българският външен министър Екатерина Захариева да продължат комуникацията, за да намерят решение.

"В такива моменти на предизвикателство, трябва да покажем европейски ценности. Диалог вместо конфликт. Смиреност и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. Съвместен успех вместо споделен неуспех. И ние, и българската страна имаме задължение да осигурим на македонските и българските граждани европейско бъдеще, но с уважение към европейските ценности", каза Заев.

По думите му с неодобрението на рамката за преговори Северна Македония ще загуби ценно време, но най-големият губещ е Европейския съюз.

"Ще бъдем максимално активни по този въпрос. Ще се борим, защото децата ни очакват от нас да спечелим битките на 21-ви век, да бъдат в ЕС и да бъдат толкова сигурни и стабилни, колкото са сега в НАТО. Няма да позволим по кулоари и кръчми да се подиграват отново с родината ни", посочи Заев.

Според него това е съвместна битка, за която всички граждани на страната са единодушни - македонци, албанци, турци, власи, роми, сърби, бошняци и всички останали.

mediapool.bg