Кламер БГ - Новини: Борисов към Заев: България последователно подкрепя Македония за ЕС

Борисов към Заев: България последователно подкрепя Македония за ЕС

България

|
Пон, 28 Септ 2020г. 09:44ч.
Борисов към Заев: България последователно подкрепя Македония за ЕС

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор в неделя вечерта с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, съобщиха от правителствената пресслужба. Борисов е поздравил своя колега за изборната победа, пожела му успех на отговорната длъжност и изрази увереност, че конструктивното сътрудничество на най-високо ниво ще продължи и занапред.

България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на Република Северна Македония и двете страни ще останат ангажирани с изпълнението на подписания през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, е казал премиерът Борисов.

Двамата премиери разговаряли за Берлинският процес и организацията на Срещата на върха в София в рамките на инициативата, която предстои да се проведе през ноември. Премиерът Борисов изтъкна голямата отговорност, която България и Република Северна Македония имат като съпредседатели на Берлинския процес през настоящата година.

Борисов е подчертал, че независимо от пандемията, България продължава да работи в подкрепа на страните от Западните Балкани и тяхната европейска перспектива. Двамата премиери също са обсъдили сътрудничеството на България и Република Северна Македония в контекста на пандемията от COVID-19 и споделянето на българския опит с успешната реорганизация на редица производства с цел обезпечаване производството на защитни средства.

Гоце Делчев не може да ни раздели

"Делчев не може да ни раздели, Делчев се бореше за напредничави идеи, които свързват", каза министър-председателят Зоран Заевв по-рано в интервю за сайта "Локално".

"Убеден съм, че има добър шанс, всеки отворен въпрос, дори по отношение на Гоце Делчев, да намерим решение по начин, по който и двете страни да бъдат доволни", каза още той.

Заев добави, че в негова чест и в чест на великите му идеи и дела е сигурен, че и македонският, и българският народ, ще последват пътя, който води напред, който вече е очертан ясно от Договора и чрез евроатлантическите процеси.

По отношение на това как вижда страната след края на мандата си през 2024 г., той подчерта, че целта през този мандат е "пълна трансформация и европеизация на Северна Македония", период, в който страната ще се промени положително, институциите ще станат по-ефективни, икономиката ще напредне и европейските стандарти ще се превърнат във вътрешни стандарти.

"Нашето обещание към гражданите и приоритет в работата на правителството е да започнем преговорите с ЕС възможно най-скоро. Влизаме в този процес напълно подготвени, с мисия през следващите четири години 80% от преговорните глави да бъдат отворени и затворени до 2024 г. и да приключим целия процес на преговори за шест години", заключи Заев.

mediapool.bg