Кламер БГ - Новини: Задържаният в Бургас бивш борец е воювал в Сирия, но не е планирал нападение у нас

Задържаният в Бургас бивш борец е воювал в Сирия, но не е планирал нападение у нас

България

|
Четв, 02 Юли 2020г. 13:46ч.
Задържаният в Бургас бивш борец е воювал в Сирия, но не е планирал нападение у нас

Юношеският шампион по борба Мохамед Абдулкадер е вербуван от баща си, за да се присъедини към терористична организация в Сирия, съобщи главният прокурор Иван Гешев в четвъртък.

Прокуратурата е обвинила 21-годишния Абдулкадер за участие в терористична дейност в чужбина.

Според държавното обвинение от 2015 г. до момента той няколко пъти е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

"До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България", съобщиха от прокуратурата.

Баща му и към момента е лидер на една от тези групировки.

Иван Гешев успокои обаче, че няма заплаха за страната ни.

"Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия, замесен е във военни действия на страната на две терористични, джихадистки групировки", каза той.

По данни на прокуратурата не са извършвани престъпления от задържаните на територията на България.

Бившият борец от спортното училище в Бургас е български гражданин от сирийски произход. Баща му е от Сирия, а майка му от Бургас.

Абдулкадер има снимки в социалните мрежи с автомат в ръка и до бойна машина.

Преди ден служебната му адвокатка Веселина Василева каза, че Абдулкадер е бил шокиран и не е очаквал толкова тежко обвинение.

Той е бил юношески шампион по борба.

"В девети клас мисля, че напусна спортното училище, прекъсна, отиде си в Сирия с баща си. Каза, че заминава при баща си и това е. Каза,че отива да работи. Това му бяха думите. Добро момче. Не мога да кажа лошо за него. Три пъти е шампион на България. Постоянно взимаше медали от държавни първенства. Не е имал такива изблици да е замесен в терористични атаки", разказа пред бТВ треньорът по борба Николай Дачев.

В доклада на ДАНС за миналата година пишеше, че не е засечена информация за подготовка за терористична дейност в България или за подготвяно нападение срещу български граждани и интереси зад граница.

mediapool.bg