Кламер БГ - Новини: Мигранти се превозват в цистерни и полумъртви в камиони

Мигранти се превозват в цистерни и полумъртви в камиони

България

|
Пет, 14 Юли 2023г. 12:31ч.
Мигранти се превозват в цистерни и полумъртви в камиони

Задържани от полицията в Сливен мигранти. Снимка: БГНЕС

Каналджиите измислят нови начини за превозване на мигранти и стават все по-изобретателни, но и по-брутални. Това заяви шефът на националната полиция Атанас Илков в петък. Ден по-рано МВР проведе мащабна операция, при която само за няколко часа бяха задържани над 300 нелегални чужденци. Арестувани са и 15 души по подозрение в каналджийство.

В цистерна

В четвъртък в района на софийското село Чепинци е открита цистерна за петролни продукти, обясни Илков. Тя е била пригодена за превоз на хора. Отвътре са изведени над 40 души, сред които е имало и деца. Те са били превозвани по този начин няколкостотин километра.

В същия ден на магистрала "Тракия" е спрян товарен автомобил, в който са открити над 70 души. Десетима от тях са били в тежко състояние и са откарани по спешност в болница в Стара Загора. Загинали няма, но според Илков причината е само бързата реакция полиция и Спешна помощ.

"Изобретателността и бруталността на трафикантите стават все по-големи", каза Илков.

Цитираните от последните дни случаи не са единствените, при които мигранти се опитват да преминат през България с риск за живота си.

Още по темата:

Загиналите мигранти били натъпкани "като в консерва". Починали са от задушаване

През февруари 18 души загинаха от задушаване в тайник в камион, който бе изоставен от каналджиите край софийското село Локорско. Разследването установи, че чужденците са започнали да се задушават и да тропат още докато са били на магистрала "Тракия". Шофьорът и спътникът му обаче се уплашили и избягали вместо да отворят тайника. Впоследствие и двамата бяха арестувани.

Това е бизнес стратегия

Трафикът на нелегални мигранти е "бизнес стратегия", коментира прокурорът Сава Петров. Той обясни, че случващото се в България е резултат от действия на международни престъпни групировки. По думите му през последните три години прокурорските разследвания са се увеличили многократно, но отговорът на държавата все още не е достатъчно адекватен.

"Шансът на едно дело за трафик на мигранти да стигне до съда е доста голям. Наказателноправният отговор от гледна точка на постигната присъда също изглежда убедителен. За последните три години броят на оправданите лица е по-малко от 10, а броят на осъдените е близо 1000. Какви наказания се налагат у нас? По наше мнение това се дължи на уредбата на закона. От 2020 г. до 2022 г. броят на ефективно осъдените с наказание, което да ги прати в затвора, не превишава 20%/. А в някои от годините е под 10%", заяви той.

Проблемът с леките наказания за каналджии и помагачи на мигранти е посочван многократно и от МВР, и от прокуратурата. Въпреки призивите им досега депутатите не са задействали. В момента в парламента има внесени промени в НК, които биха завишили наказанията, ако бъдат приети.

mediapool.bg