Кламер БГ - Новини: Задълбочават се съмненията за българското гражданство на съдия Алексей Трифонов

Задълбочават се съмненията за българското гражданство на съдия Алексей Трифонов

България

|
Ср, 10 Юли 2019г. 21:23ч.
Задълбочават се съмненията за българското гражданство на съдия Алексей Трифонов

Българското гражданство на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов е издадено без правно основание от общинската администрация на район "Илинден" в София, съобщава сайтът EUElectionsBulgaria.

В районната администрация липсват данни да е подавана молба от родителите на магистрата той да бъде записан като български гражданин по силата на Koнвeнциятa мeждy Hародна република България (НРБ) и CCCP зa пpeдoтвpaтявaнe възниĸвaнeтo нa двoйнoтo гpaждaнcтвo, се казва в разследването с автор Валя Ахчиева.

Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова обяснява, че съдия Трифонов нe e ĸaндидaтcтвaл и нe e пpидoбил бългapcĸo гpaждaнcтвo и пo нaтypaлизaция – нa ocнoвaниe, че баща му е бългapcĸи гpaждaнин.

Председателят на Софийският градски съд е роден през 1972 г. в Курск, СССР. Нито действащият тогава Зaĸoн зa бългapcĸoтo гpaждaнcтвo, нито въпросната Конвенция между НРБ и СССР, са предвиждали той да получи българско гражданство по рождение. Изисква се подаване на нарочна молба от родителите му или от него, за каквато данни липсват.

Алексей Трифонов има само български Акт за раждане, издаден от район „Илинден“ през 1988 г. – цели 16 години след раждането му. Засега компетентните институции отказват да обявят какво е правното основание за издаването на този документ. А оттам защо съдия Трифонов изобщо има български Единен граждански номер (ЕГН).

Разкритията за проблемното гражданство на съдия Алексей Трифонов бяха направени от ЕUElectionsBulgaria в самото начало на делото за назначаването на магистрата за шеф на градския съд. Делото се води във Върховния административен съд (ВАС) по жалба на другия претендент за поста – съдия Евгени Георгиев.

На 12 ноември върховните съдии трябва да потвърдят или да отрекат изнесената информация, че родителите на Трифонов не са подавали в район "Илинден" молба за промяна на гражданството му. По силата на действащата от 1967 г. Конвенция между НРБ и СССР подаването на молбата е трябвало да стане в срок от една година след раждането на детето.

Законът за съдебната власт (ЗСВ) постановява, че съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство. Въпреки публичните съмнения в тази посока, досега Висшият съдебен съвет (ВСС) не се е занимал официално със случая.

mediapool.bg