Кламер БГ - Новини: "Задникът на президента" не намери място в новините на руските медии за глобата на Шевчук

"Задникът на президента" не намери място в новините на руските медии за глобата на Шевчук

Свят

|
Ср, 17 Авг 2022г. 21:31ч.
"Задникът на президента" не намери място в новините на руските медии за глобата на Шевчук

Юрий Шевчук

Най-големите медии в Русия решиха да не споменават "задника на президента" в новините си за глобата на Юрий Шевчук, фронтмен на една от най-популярните руски рок групи- ДДТ, предаде сайтът "Агентство".

Шевчук бе обвинен в "административно нарушение" заради изявление срещу войната на Русия в Украйна. Съдът в Уфа му наложи глоба от 50 хил. рубли за дискредитиране на армията. Повод за това стана изявлението му по време на концерт в град Уфа през май:

"Родината не е да лигавиш и целуваш задника на президента. Родината е бедна жена на гарата, която продава картофи. Ето това е родината".

«Родина, друзья, это не жопа президента, которую нужно всё время мусолить, целовать»

В соцсетях появилось видео с концерта группы «ДДТ», на котором Юрий Шевчук сделал достаточно смелые заявления. pic.twitter.com/7b0IVwco9I

— Вот Так (@vottak_tv) May 18, 2022

Най-големите информационни агенции в Русия - ТАСС, РИА Новости и Интерфакс съобщават новината за глобата, но без да цитират изказването на музиканта. Всичките три агенции пишат, позовавайки се на полицията, че делото е образувано заради "провокационно изказване по време на концерт". РИА освен това добавя, че "по данни на медиите, в хода на мероприятието Шевчук е изразил своето отношение към спецоперацията в Украйна".

За "задника на президента" не споменават и сайтовете "Ведомости", RT, "Газеты.ру", НТВ и новинарския портал ВГТРК.

РБК отбелязва в новината си, че по време на концерта Шевчук е направил "антивоенно обръщение и разказал какво е неговото разбиране на думата "родина". РБК не пише по-подробно какво е разбирането на Шевчук за "родина".

"Лента.ру" е публикувала част от изявлението на Шевчук, но без "задника на президента".

"По време на своето изявление фронтменът на групата разкритикува военната операция в Украйна, а също така даде собственото си определение на понятието "родина". "Родина – това е бедна жена на гарата, която продава картофи. Ето това е родината", заяви музикантът от сцената", пише изданието.

Телевизия "Первий канал" не съобщава за глобата на Шевчук в новините си за деня, на сайта на телевизията също няма информация.

За разлика от останалите медии, "Комерсант" цитира дословно фронтмена на ДДТ, а освен това пише, по време на концерта в Уфа на екраните са се появили фрази "Не стреляй" и "Не на войната".

Работещите зад граница руски издания отразиха изявлението на Шевчук без да го цензурират. За "задника на президента" се споменава в новините на "Медуза", "Медиазон", "Дождь", "Новая газета.Европа", "Холод".

Шевчук по-рано разказа, че заради антивоенните позиции на ДДТ почти всички планирани концерти за 2022 г. са били отложени или отменени. Независимо от това, той внесе писмено обръщение към съда, в което заяви, че "винаги е бил против войната" и продължава да се противопоставя на започналата през 2014 г. война в Донбас и "спецоперацията" в Украйна.

mediapool.bg