Кламер БГ - Новини: 70 годишен мъж бе изровен под развалините в Измир близо 34 часа след труса

70 годишен мъж бе изровен под развалините в Измир близо 34 часа след труса

Свят

|
Нед, 01 Ноем 2020г. 16:15ч.
70 годишен мъж бе изровен под развалините в Измир близо 34 часа след труса

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че броят на загиналите в резултат на разрушителното земетресение в западния окръг Измир в петък е нараснал до 58 души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"До момента знаем, че 58 наши граждани са загинали при труса, а 896 са били ранени", заяви Ердоган пред журналисти в неделя. Той добави, че правителство "е решено да излекува раните на нашите братя и сестри в Измир, преди студът и дъждовете да започнат".

По-рано медиите съобщиха, че спасители са извади жив изпод развалините 70-годишен мъж близо 34 часа след труса. Мъжът, идентифициран като Ахмет Читим, бил открит под една от 20-те разрушени жилищни сгради в квартал Байраклъ в Измир.

Продължава издирването на оцелели под осем сгради днес, отбелязва ДПА. Службата за извънредни ситуации е осигурила около 1800 палатки за останалите без покрив.

Училищата в Измир - третия по големи град в Турция, ще бъдат затворени за една седмица.

На 30 ноември западната част на Турция беше разтърсена от трус с магнитуд 6.6 по скалата на Рихтер с епицентър в Егейско море близо до град Сеферихисар в провинция Измир, припомня БГНЕС.

Според данни на други сеизмологични институти, земетресението е било с по-висок магнитуд – 6.9 степен. То беше последвано от серия по-слаби трусове.

Най-малко 20 сгради в Измир бяха разрушени, а крайбрежните улици на Сеферихисар бяха залети от придошлата вълна.

Разрушения са регистрирани и на гръцкия остров Самос, където се съобщава за двама загинали и 20 са ранени.

mediapool.bg