Кламер БГ - Новини: Заведенията с ваксиниран персонал ще работят с имунизирани клиенти и при нова вълна

Заведенията с ваксиниран персонал ще работят с имунизирани клиенти и при нова вълна

Коронавирус

|
Пет, 09 Юли 2021г. 10:08ч.
Заведенията с ваксиниран персонал ще работят с имунизирани клиенти и при нова вълна

Снимка: БГНЕС

Заведенията, чийто персонал е на 100% ваксиниран, ще продължат да работят дори и при нова вълна на коронавирус. Това съобщи пред Нова телевизия здравният министър Стойчо Кацаров. Той обясни, че ще се допускат само имунизирани клиенти.

"Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор", обясни той.

Ден по-рано бе лансирана идеята в детските градини да се приемат деца само на изцяло ваксинирани родители. Правителството иска да затваря забавачниците само в краен случай.

Държавата обмисля ваучери, за да стимулира имунизационния процес, който в момента върви бавно, каза още Кацаров. Той посочи, че Националният борд по туризъм е предложил на ваксинирани да се дават по 50 лв., които да се ползват за различни услуги.

Нова вълна може да започне в края на лятото, заяви за пореден път здравният министър. В момента България е "зелена зона" с малко нови случаи.

"Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в "оранжевата"зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в "червената" зона. При ръст от 25 пъти влизаме в "тъмночервената" зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. Ако си спомняте така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията", заяви той.

mediapool.bg