Кламер БГ - Новини: Забавените количества от ваксината “Хексацима“ се очакват до 8 септември

Забавените количества от ваксината “Хексацима“ се очакват до 8 септември

България

|
Пон, 14 Авг 2023г. 14:29ч.
Забавените количества от ваксината “Хексацима“ се очакват до 8 септември

Забавените количества от ваксината “Хексацима“ се очакват до 8 септември

Наличните количества от ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б “Хексацима“ ще бъдат приоритетно използвани за осигуряването на първи прием на двумесечните бебета и временно ще се отложат втория и третия прием на ваксината до преодоляване на недостига. Това става ясно от указанието на министъра на здравеопазването Христо Хинков до регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Ваксината е част от задължителния имунизационен календар на бебетата и се поставя на втория, третия и четвъртия месец след раждането им.

В края на юли в Министерството на здравеопазването (МЗ) е постъпила информация от производителя за невъзможност да извърши своевременно доставката на 65 000 дози поради производствени проблеми, свързани с опаковането на ваксината.

По договор това количество е трябвало да бъде доставено в периода юли-август 2023 г. По последна информация, забавените количества следва да бъдат доставени до 08.09.2023 г, информират от МЗ.

В края на миналата седмица зам.-министър Илко Гетов съобщи, че има над 1000 дози от ваксината в страната, а в края на август или началото на септември ще постъпят необходимите количества за почти цяла година.

Докато се преоодолее недостига приоритетно ще бъде осъществяван само първи прием от ваксината, а втория и третия ще бъдат отлагани до второ нареждане.

Личните лекари трябва да изготвят заявка за необходимите количества от ваксината за периода септември-октомври 2023 г., вкл. и за обхващане на неваксинираните деца през 2023 г. с първи, втори или трети прием.

mediapool.bg