Кламер БГ - Новини: За четири секции в чужбина няма да има бюлетини

За четири секции в чужбина няма да има бюлетини

България

|
Съб, 20 Ноем 2021г. 17:40ч.
За четири секции в чужбина няма да има бюлетини

Снимка: БГНЕС

Бюлетините за президентския вот в неделя няма да стигнат до 4 секции в чужбина, съобщиха от Външно министерство. Две от тях се намират в Австралия – Аделаида и Бризбън, една секция е в Нова Зеландия – Крайстчърч. Бюлетините няма да стигнат навереме и за секцията в Сейнт Луси, щата Мисури.

"Четирите секции са 0,53 на сто от общия брой секции зад граница. Министерството на външните работи е информирало Централната избирателна комисия за тези четири секции и се очаква ЦИК да вземе решение за реда и начина, по който да се проведе изборния процес в тях", заявиха от министрството.

Оттам подчертават, че през последните няколко дни е била организирана мащабна акция по изпращане на бюлетини в чужбина. Те са доставяни чрез компанията DHL. Изпратени са общо 710 хил. бюлетини и 326 машини за общо 208 секции зад граница.

Пратките с бюлетини са започнали на 16 ноември, когато книжата са били получени от БНБ. Достъп до машините МВнР е получило на същата дата. 224 от тях са били изпратени още същия ден. На следващия са изпратени и останалите.

mediapool.bg