Кламер БГ - Новини: За седми път НХА посреща Лятната детска академия

За седми път НХА посреща Лятната детска академия

Общество

|
Четв, 18 Авг 2016г. 12:23ч.
За седми път НХА посреща Лятната детска академия

За седма поредна година през август Националната художествена академия (НХА) в София провежда своето лятно училище за деца. През целия месец желаещите могат да посещават целодневните класове по рисуване, моделиране и сценография. Когато през август студентите в Художествената академия напуснат ателиетата, в тях се втурват десетки малчугани, които искат да се докоснат до изкуството.

Лятната детска академия е дългосрочен образователен проект на НХА и е предназначена за деца от 6 до 15-годишна възраст. Всеки делничен ден от 9:00 до 18:00 часа в ателиетата и в дворното пространство на НХА младите художници имат възможност да творят с различни живописни, графични и пластични материали, в разнообразни приложни и кавалетни техники.

Те експериментират и се забавляват заедно със студентите – бакалаври и магистри, от различни специалности на Академията, придобили и втора специалност „Теория и практика на художественото образование“.

Програмата на лятната академия включва занимания в ателиетата по живопис, скулптура и графика, създаване на авторски книжки, изработване на кукли и сувенири занимания по калиграфия, керамика, текстил, мода и други. Организират се посещения на галерии и музеи, и участие в работилници с демонстрации на гостуващи артисти.

За четвърта година в рамките на Лятна академия за деца и ученици се провежда Младежка артакадемия „Заедно“ за деца и младежи в неравностойно положение, които посещават лятната академия безплатно.

Лятната академия ще завърши с изложба в галерия „Академия“. Експозицията ще се казва „ОЗ-ложба“ и ще включва най-добрите постижения на участниците в „Лятна академия за деца и ученици – август 2016“.

Тази година в академията студенти вече са и някои от децата, посещавали лятното училище от преди седем години Всяко издание на лятната академия избира за символ различна класическа детска приказка. Тази година това е „Вълшебника от Оз“.

mediapool.bg