Кламер БГ - Новини: За празника Голяма Богородица се спира укрепването на свлачището край Рилския манастир

За празника Голяма Богородица се спира укрепването на свлачището край Рилския манастир

България

|
Ср, 12 Авг 2020г. 18:13ч.
За празника Голяма Богородица се спира укрепването на свлачището край Рилския манастир

За улеснение на пътуването към Рилския манастир за предстоящите църковни празници Голяма Богородица (15 август) и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец (18 август), когато Светата обител се посещава от много поклонници и туристи, се спира укрепването на срутището по пътя към манастира, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".

Строителните дейности при 27 км на пътя Рила - Рилски манастир ще бъдат преустановени от петък до вторник включително (14 - 18 август).

Районът на срутищeто е обезопасен, сигнализиран с пътни знаци и временна светофарна уредба. Трафикът в отсечка от около 250 м се осъществява в една лента, като се пропуска със светофар и при необходимост се регулира и от сигналисти. Шофьорите трябва да карат внимателно, да спазват поставената сигнализация и ограничението на скоростта от 40 км/ч, се казва в съобщението на АПИ.

Укрепителните дейности започнаха в края на юни след оплакване на игумена на Рилския манастир Евлогий на премиера Бойко Борисов.

Изпълнителят - държавното дружество "Автомагистрали" работи мобилизирано, за да може да завърши колкото се може по-бързо обекта, е посочено в съобщението на АПИ, без да е указан срок и колко ще струва укрепването на 250-те метра от пътя.

Техническият проект предвижда да се изгради укрепителна стоманобетонна (джоб) стена с дължина от 150 м и височина 4.1 м, която да поеме натоварването на част от срутищното тяло и да то бъде подсилено с микропилоти и анкери.

Една трета от подпорната стена вече е готова и се изпълнява анкерирането й. Продължава работата по изграждането на останалата част от съоръжението с полагане на основи и подложен бетон.

За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската ще бъде положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа, закрепването на която ще се осъществява със стоманени анкери и монтажни скоби.

Ще бъде извършен и хидропосев и ще се изгради предпазен отводнителен окоп.

Ремонтните дейности предвиждат възстановяване на пътната настилка, както и пълно изграждане на пътната конструкция в дестабилизирания участък. Той ще бъде с нови мантинели и маркировка, обещават от АПИ.

Укрепването на срутището към Рилския манастир е единственото свлачище, по което държавната компания "Автомагистрали" работи към момента. В края на миналата година тя получи 474 млн. лв., за да укрепи 74 свлачища в страната. По част от тях работата въобще не е започнала, а за 46 все още се изготвят технически проекти. Така, ако за една година "Автомагистрали" укрепва по едно свлачище, до края на този век поръчката може и да бъде изпълнена, шегуват се в строителния бранш.

Mediapool поиска информация от "Автомагистрали" кои фирми е наела за доставка на техника и материали по укрепването на свлачищата. Отговор беше отказан с аргумента, че те не желаят да бъде разкривана тази информация.

Сега от разпространените от АПИ снимки от пътя за Рилския манастир се вижда, че "Автомагистрали" е наела техника от "Агромах". Това е старото име на "Грома холд" - компанията, която ремонтира пътя за 15 млн. лв. със средства от еврофондовете преди 5 години.

mediapool.bg