Кламер БГ - Новини: За какво Валентин Златев може да иска среща с главния прокурор?

За какво Валентин Златев може да иска среща с главния прокурор?

България

|
Пет, 31 Ян 2020г. 13:23ч.
За какво Валентин Златев може да иска среща с главния прокурор?

Говорейки за последните акции на прокуратурата срещу президента Румен Радев и хазартния бос Васил Божков, главният прокурор Иван Гешев ни в клин, ни в ръкав съобщи, че Златев искал среща с него. Макар да не уточни за кого точно става въпрос, журналистите останаха с впечатлението, че визира бизнесмена Валентин Златев.

Гешев уточни, че отказал, защото не се срещал с "олигарси", а с "обикновени хора".

Валентин Златев е всичко друго, но не и е "обикновен човек". Цели двайсет години той бе човекът номер едно на руската компания "Лукойл" в България, която е най-големият търговец на горива в страната с оборот 3 млрд. лв. Той изхвърча от поста през април 2019 г. Преди това бе спряган като топлата връзка на премиера Бойко Борисов с Москва, тъй като Москва го възприемаше като своя човек в България, както пролича през 2011 г., когато Златев се появи на преговорите за АЕЦ "Белене" в руската столица, но като консултант на руснаците.

Паралелно с това фамилията на Валентин Златев постепенно придоби редица активи в родното място на Тодор Живков – Правец. Освен това притежава хотели по морето и в София, малък ВЕЦ на язовир "Бебреш" край Ботевград. Валентин Златев има бизнес с горива, до преди година беше председател на Българската газова и петролна асоциация.

За Златев има и "витаещи" съмнения, както се изрази през 2016 г. премиерът Борисов, че стои зад една от най-големите строителни компании у нас "Джи Пи Груп". Тя набра мощ при второто правителство на Борисов. Продължава да печели обществени поръчки, въпреки заканата на премиера да бъде извадена от тях, докато трае разследването на прокуратурата.

Компанията записа името си и в прочулия се ремонт на столичната улица "Граф Игнатиев", който се превърна в синоним на некачествено строителство и нагласени поръчки.

По случая беше образувано дело, което вече е в съда. Единственият обвиняем по това дело е бившият заместник-кмет по транспорта на София Евгений Крусев.

Иван Гешев: Не се срещам с олигарси

"Не се срещам с олигарси. Имах обаждане в кабинета, покана от как се казваше, Златев мисля, че беше... Нямам нужда да се срещам с такива хора. Срещам се с обикновени хора. Това е моята среда. Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновените хора и ме интересуват проблемите на хората", каза главният прокурор, без да уточни кой Златев е поискал среща с него и по какъв въпрос.

Източвал ли е ВЕЦ-ът на Златеви язовир "Бебреш"?

В началото на годината Валентин Златев и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов влязоха в открит конфликт за язовир "Бебреш", който снабдява града с вода. На язовира има малка водноелектрическа централа, която е собственост на бащата Васил Златев, който е бил дълги години кмет на Правец по времето на Тодор Живков.

Кметът Иван Гавалюгов предупреди, че Ботевград също може да мине на воден режим като Перник, заради източването на язовира от ВЕЦ "Бебреш".

Валентин Златев контраатакува, че местното ВиК дружество отчита използването на 2.5 милиона кубика вода, а от населението на общината се събират пари за 9 млн. кубика, като това ставало със знанието на кмета. Според бизнесмена водата в язовира била негодна за битови нужди, защото не се пречиствала. Златев нарече кмета на Ботевград "олигарх".

Валентин Златев обеща да сезира прокуратурата за "организираната престъпна група" от страна на кмета за източването на яз. "Бебреш". Възможно е по тази причина да е искал среща с главния прокурор.

Междувременно Бойко Борисов се срещна с кмета на Ботевград. След нея премиерът обеща, че ще нареди да бъде направена проверка на работата на ВЕЦ-а В момента той не работи заради ниското ниво на язовира.

Иван Гавалюгов пък обвини бившия шеф на "Лукойл България", че с неверните си твърдения за негодната вода в яз. "Бебреш" се опитва да посее паника сред местното население. Подобно обвинение срещу Златев дава основания за проверка от прокуратурата.

Преди около година депутатът от БСП Таско Ерменков бе проверяван от прокуратурата за постинг във Фейсбук. Тогава той публикува информация, получена от неизвестно трето лице, че водата на София е отровена. Публикацията на Ерменков бе съпроводена с апел към институциите да вземат отношение по тази информация и ако това е фалшива новина, да я оборят. Тогава прокуратурата извърши проверка по чл. 326 от Наказателния кодекс, който криминализира подаване на заблуждаващи сигнали за опасност. Всичко приключи с отказ да се образува дело, защото постингът на Ерменков бе сметнат за лична интерпретация.

Към момента няма официална информация от страна на прокуратурата дали е започнала проверка по твърденията на Златев.

Междувременно обаче Административният съд на София област поиска отстраняването на Иван Гавалюгов от поста, заради конфликт на интереси. Хората в Ботевград обаче си харесват кмета и организират протести в негова подкрепа, обвинявайки ГЕРБ и Валентин Златев в опит да го свалят.

Докъде стигна проверката на "ДжиПиГейт"?

Прокуратурата мълчи и какво е разкрила проверката й за "Джи Пи Груп", свързана с усвояването на европейски средства. Скандалът се развихри през втората половина на 2018 г., след като през септември сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" публикува първата част от разследване, в "което беше осветено двойното счетоводство в няколко консултантски фирми, свързани с голямата строителна компания "Джи Пи Груп".

Макар Валентин Златев "де юре" да не е сред собствениците на компанията, всички в строителния бранш и дори премиерът Бойко Борисов каза, че има "витаещи съмнения", че той стои зад нея. Валентин Златев отрича.

Скандалът с "Джи Пи Груп" гръмна след като полицията арестува журналистите Димитър Стоянов и румънеца Атила Биро, вместо да разследва подадения от тях сигнал за незаконно изгаряне на документи на фирмата. Двамата разследващи журналисти проследиха сигнал, че консултантите на "Джи Пи Груп" са започнали да "прочистват" офисите си в сградата на бул. "Черни Връх 59А" от документи, свързани с изпълнението на европейски проекти. Те се изнасяли тайно и де горели в покрайнините на Егълница, край Радомир. Именно там бяха арестувани журналистите и пуснати след намесата на румънския консул.

Заради отзвука в чуждия печат и най-вероятно заради натиск от Европейската комисия, премиерът Борисов нареди "Джи Пи Груп" да бъде извадена от всички обществени поръчки. Компанията публично обяви, че се отказа да ремонтира трасето на трамвай номер 5 и да строи тунел "Железница" на магистрала "Струма". По-късно обаче размисли и "в името на обществения интерес" в момента строи най-големият пътен тунел у нас край Благоевград.

Прокуратурата образува дело по случая "Джи Пи Гейт". Повдигнати бяха и обвинения на двама от шефовете на компанията. Към момента обаче няма яснота до къде е стигнало делото. Прокуратурата не е съобщавала да е внесла обвинителен акт в съда.

По случая беше сезирана и Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ. Сайтът "Биволъ" отправи искане разследването дали "Джи Пи Груп" е замесена, чрез свързани с нея консултанти и физически лица, в корупционна схема за източване на еврофондовете, да се води от чужди разследващи. Имаше и искане до ЕК временно да спре еврофондовете за България до приключването на разследването, но това не се случи.

Предстоящото посещение на Кьовеши

През февруари се очаква първият европейски главен прокурор Лаура Кьовеши да посети България и да се срещне с главния прокурор Иван Гешев.

Депутати коментираха пред Mediapool, че с акциите на прокуратурата срещу президента Румен Радев и бизнесмена Васил Божков, както и с ареста на бившия екоминистър Нено Димов, Гешев искал да покаже решимостта си в борбата срещу корупцията. Негови привърженици вече коментират из медиите, това е "румънският модел" за борба с корупцията, но това е друга тема. А по темата за "Златев", най-добре било самият главен прокурор да разсее съмненията за кого и за какво става дума.

mediapool.bg