Кламер БГ - Новини: За запазване на регистрационен номер след продажба на колата ще се плаща такса

За запазване на регистрационен номер след продажба на колата ще се плаща такса

България

|
Пет, 04 Дек 2020г. 15:44ч.
За запазване на регистрационен номер след продажба на колата ще се плаща такса

Регистрационният номер на автомобил ще може да бъде запазен от собственика и след продажбата на колата. Впоследствие човек може да регистрира със същия номер и друго возило, стига да е еднаква категория с продаденото. Това става ясно от предложения за промени в тарифата, по която МВР събира различни такси от граждани.

Новите текстове се предлагат от МВР-шефа Христо Терзийски и трябва да бъдат приети от министерския съвет. Регистрационният номер може да бъде запазен с подаване на заявление преди продажбата на колата. Собственикът трябва да заплати и такса. Тя се определя в зависимост от това каква е комбинацията от цифри и букви. Например, ако тя е по желание на собственика, таксата за бъдещо запазване на номера е 1000 лв. Ако става дума за произволно избран от системата номер, човек ще трябва да плати 100 лв., за да може да регистрира и следващата си кола с него. Запазването на номера няма да е задължително.

Тази нов такса ще се добави към вече съществуващите в същата тарифа за избор на номер. Според действащите правила човек може да си избере регистрация, като в зависимост от комбинацията цената й може да стигне и до 7 хил. лв. – при избор и на букви, и на цифри. Въпреки големите суми от МВР се оплакват, че гражданите масово заявяват такива услуги, което значително затруднява работата им.

mediapool.bg