Кламер БГ - Новини: За демократичните хора, вождовете и принципите

За демократичните хора, вождовете и принципите

Анализи и Коментари

|
Вт, 31 Май 2022г. 16:14ч.
За демократичните хора, вождовете и принципите

Украински бежанци, снимка БГНЕС

Правило №4 на кризисните комуникации: По време на криза не се карайте на хората. Колкото и да сте изнервени, уморени, ядосани, не се карайте. Хората не са ви виновни.

Казвам го по повод на вицепремиер Константинова. Както съм го казвал по повод на много други каращи се политици от най-различни партии. И за да я приключим Константинова, надявам се да се осъзнае, да разбере, да се извини. Така се прави.

Но взимам повод от ситуацията, за да демонстрирам по-точно разликата между демократичните и тоталитарните хора.

Демократичните хора следват демократични принципи. За върховенство на закона, за независими институции, за работеща администрация и т.н., да не ги повтарям пак. И търсят отговорност от политиците, които не следват тези принципи. Защото следват принципите, а не политиците.

Демократичните хора са избрали Константинова, те сега я критикуват, защото нарушава принципите, за които е избрана. Защото, пак да се повторя, принципите са важни, а не политиците.

Недемократичните хора не се интересуват от принципи. Те следват Вожда си, обожествяват го, вярват му, каквото и да каже, и по никакъв начин не го критикуват, каквото и да направи. Защото следват Него, Вожда, а не принципи.

- Да сте чули поне за един случай, в който членове на ГЕРБ критикуват Борисов? Знаем какво направи той, какви неща изприказва и дали следваше някакви принципи. Но членовете на ГЕРБ не ги интересува, те не се интересуват от принципи, а само сляпо следват Вожда, каквото и да каже, каквото и да направи.

- Да сте чули поне за един случай, в който членове на ДПС критикуват Доган? Не ги интересува какво казва той, какво прави. Те сляпо го следват.

- Да сте чули поне за един случай, в който членове на национал-консервативни псевдо-патриотични партии да критикуват Вождовете си? При всичките им нечовешки, ненаучни и анти-български приказки? Не, защото не ги интересува. Те не критикуват Вожда, а сляпо го следват.

Сложно е да си демократичен човек, във всеки един момент може да се наложи да нахейтиш лидера си, да изглеждате като несериозна сбирщина, да оставите усещане за нестабилност. Но именно в това е силата на демокрацията. Непрекъснат контрол от страна на членовете, фенове и избирателите към политиците дали следват принципите, заради които са били избрани. И този контрол кара политиците да се стараят повече. Този контрол кара политиците да не се самозабравят. Този контрол ражда развитието и сремежа към по-добро бъдеше.

А недемократичните хора само следват Вожда. Само му се кланят. Само го възхваляват. Няма контрол. Няма развитие. Няма старание. Има само Вожд. И неговите моментни хрумвания.

Именно затова псевдо-консерваторите толкова се плашат от либералната демокрация и искат да ни откъснат от демократичния свят. Защото тя дава модерен поглед върху държавата, управляващите и свободата на хората.

Константинова има шанс да постъпи като представител на демократични хора. Да видим. За Вождовете няма какво да говорим, то е ясно.

И за финал пак: Не следвайте политици. Следвайте принципи. Така ще накарате и политиците да ги следват.

*Mediapool препечатва коментара на пиар експерта Любомир Аламанов от неговата Фейсбук страница.

mediapool.bg