Кламер БГ - Новини: За Путин Зеленски е като НЛО. Екземпляр, който никога не е срещал в бившия СССР

За Путин Зеленски е като НЛО. Екземпляр, който никога не е срещал в бившия СССР

Свят

|
Ср, 24 Апр 2019г. 18:34ч.
За Путин Зеленски е като НЛО. Екземпляр, който никога не е срещал в бившия СССР

Известният комик, победител в украинските президентски избори, не разсмива Кремъл. Владимир Путин е свикнал да има работа с противници, които споделят неговия културен код, коментира френският вестник ‟Монд“.

Зеленски е бил на 13 години, когато СССР изчезва. Той е новак в политиката, но талантлив мениджър на солидна компания в шоу-бизнеса, и беше избран за президент с над 70% от гласовете.

Той олицетворява не само поколенческата разлика в постсъветското пространство, но е и политически пробив. За Владимир Путин, който е на власт от деветнадесет години, той е новост.

Приемникът на Петро Порошенко не е свързан с него нито исторически, нито споделя едни и същи стандарти на поведение.

Зеленски, безусловно, е от украинците, които се изразяват по-свободно на руски отколкото на украински.

Това обаче го прави по-опасен за Кремъл от неговия предшественик. Опитвайки се да оглави националистическа кампания, Порошенко залагаше на разкола в страната.

Владимир Зеленски от своя страна претендира, че обединява украинците, както източните, така и западните. Той разиграва картата за успокояване на напрежението и залага на борбата с корупцията.

За Владимир Путин Зеленски е НЛО. С подобна особа той никога не се е срещал в бившия СССР.

Той е следващата крачка от революцията на Майдана. Евреинът Зеленски не съответства на разпространявания от руската пропаганда карикатурен образ на украинеца-фашист. По-лошо: той е продукт на плуралистични и демократични избори, толкова естествени, че никой не ги оспорва.

Още в понеделник млади руснаци се замислиха дали това не е възможно и при тях, щом е станало в Киев, пише ‟Монд“.

Избраният президент-комик сякаш предвиждайки техните въпроси, вечерта след победата заяви: ‟Все още официално не съм президент и мога да кажа като гражданин на Украйна на всички страни от постсъветския съюз "Вижте ни! Всичко е възможно!“.

Това е най-кошмарният сън на Кремъл.

Феноменалният резултат на Владимир Зеленски, знаковата смяна на езика в неговата кампания, неговият прагматизъм и огромни очаквания за промени в украинския електорат могат да отворят прозорец за възможности, смята френски дипломатически източник.

Само трябва Русия да съумее да се възползва от тях, отбелязва той.

Делата на Зеленски тепърва започват и има достатъчно причини те да не тръгнат по план. Изглежда всичко навежда на песимизъм: руският фактор, сложното финансово положение на Украйна, липсата на опит в избрания президент, неопределената му програма, скандалният олигарх Игор Коломойски, който, както се говори, му е доста близък.

Някои украински наблюдатели обаче залагат на компетентността на младите съветници, разочаровани от управлението на Порошенко, и уважаваните зад граница бивши министри, с които Зеленски успя да се обкръжи.

Все още има надежда, че европейците ще им помогнат за закрият тази постсъветска епоха, завършва ‟Монд“.

mediapool.bg