Кламер БГ - Новини: Жител на Лисабон вдъхва нов живот в историческите лисабонски трамваи

Жител на Лисабон вдъхва нов живот в историческите лисабонски трамваи

Европа

|
Нед, 27 Юни 2021г. 12:20ч.
Жител на Лисабон вдъхва нов живот в историческите лисабонски трамваи

Жител на Лисабон вдъхва нов живот в историческите лисабонски трамваи

Един от символите на португалската столица Лисабон са жълтите трамваи, които пъплят по тесните улици и по хълмовете на града от повече от 100 години. Но все повече от тези трамваи "излизат в пенсия", което обаче не означава, че те трябва да излязат и от строя. В работилница в северната част на града Паулу Маркеш си е поставил за цел да събира и да реставрира старите и ръждясали лисабонски трамваи от 1996 г. насам, пише Ройтерс.

Сега в работилницата на Маркеш има 13 трамвая и съответното оборудване за ремонта им. Той споделя, че когато през 1996 г. е купил първия трамвай за ремонт, на хората в града не им пукало наистина за трамваите, но сега те се отнасят към тях с повече респект.

В последните години за местните жители освен това става все по-трудно да ги използват във всекидневието заради ордите от туристи, които искат да се повозят по някои от най-емблематичните трамвайни маршрути - например този по линия 28 или този по линия 15.

Преди автобусите и метрото да започнат да доминират в лисабонската транспортна система през 60-те години на миналия век, стотици трамваи са циркулирали из града по релсите с дължина над 100 километра. Сега има едва 50 исторически трамвая в Лисабон.

На реставратора на трамваи Маркеш са му нужни до пет години, за да върне към живот старите модели. В склада му най-новият модел трамвай датира от 1961 г., а някои от най-старите са от 1906 г.

Маркеш освен това има и тематичен ресторант, посветен на лисабонския трамвай.

Реставраторът на трамваи споделя, че неговата цел е да накара хората да не забравят какъв е приносът на трамваите за историята на Лисабон и разширяването на града. Той има намерение да отвори собствен музей на трамваите и смята, че синът му, който сега е на 14 години, ще продължи начинанието му.

Маркеш понякога приема посетители в работилницата си, но след кражба на оборудване оттам, той предпочита засега мястото да не е чак толкова популярно.

mediapool.bg