Кламер БГ - Новини: Животът в Турция ще се нормализира в четири етапа

Животът в Турция ще се нормализира в четири етапа

Коронавирус

|
Пет, 08 Май 2020г. 14:12ч.
Животът в Турция ще се нормализира в четири етапа

Четириетапен план към нормализация влиза в действие в Турция, като той ще бъде реализиран постепенно, започвайки с окръзите с по-слаба концентрация на коронавирус, съобщава в. "Хюриет".

Планът е бил обсъден на заседание на централния изпълнителен комитет на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) във вторник. Президентът Реджеп Тайип Ердоган предвижда възможност за ускоряване на отпускането на мерките или за повторното им затягане в зависимост от епидемиологичната обстановка.

Първият етап от плана предвижда отваряне на търговски центрове, бръснарници, фризьорски салони и магазини. На 11 май ще се състои заседание на Министерския съвет за обсъждане на вдигането на ограниченията в окръзите с по-нисък брой на случаите. Тогава се очаква да бъде взето решение съобразно препоръките на Научния съвет за борба с коронавируса.

На втория етап от плана се предвижда поетапно вдигане на ограниченията за излизане навън. За 65-годишните броят на "свободните" дни, в които могат да излизат, ще се увеличи. Кафенета и ресторанти ще започнат да работят при определени ограничения. Петъчната молитва се обмисля да бъде подновена от 12 юни, но на открито и при условия за дистанция и носене на маски.

През юни се предвижда да заработят отново и библиотеките, театрите и кината. Ще бъдат подновени спортните събития, но без публика. За август се обмисля подновяване на концертите и други представления на открито. Местата ще бъдат заемани през едно, а вероятно ще са нужни и маски за аудиторията.

Капалъчаршъ, най-големият покрит пазар на Турция и целия Евразийски регион, отваря отново врати на 1 юни, след като около месец и половина стоя затворен поради мерките за борба с коронавируса. Това заяви ръководителят на управата на истанбулския пазар Фатих Куртулмуш.

Историческият комплекс, който е търговското сърце на Истанбул, преустанови работа на 23 март. Затворени бяха намиращите се в пазара близо четири хиляди магазинчета, предлагащи безброй разнообразни стоки. Покритият пазар се посещаваше от милиони купувачи и посетители годишно от цял свят.

По думите на Куртулмуш от 1 юни Капалъчаршъ ще работи при нов режим, включващ различни мерки срещу вируса. Ще се извършва редовна дезинфекция на комплекса, магазините и заведенията в него. Носенето на маски също ще бъде задължително както от продавачите, така и от посетителите. На входовете ще има уреди за измерване на температурата на влизащите. Ще се спазват изисквания за дистанция между продавачите и купувачите и за ползването на дезинфектанти. За заведенията в комплекса ще бъде въведено изикване за минимално разстояние между масите.

Третият етап обхваща периода до края на годината. Той предвижда отваряне отново на училищата от 1 септември с началото на новата учебна година. Това също ще изисква специални мерки за учители и ученици. Към 31 декември би следвало общественият сектор да заработи при пълен капацитет с изключение на това, че някои заседания ще се провеждат чрез видеоконференции. Едва на този етап ще бъдат позволени концертите в зала, сватбите и други масови събирания, при това при определени мерки.

Четвъртият етап започва с началото на 2021 г. Целта е тогава вече животът да бъде напълно нормализиран и вече почти да не се налага носене на маски. Единственото, което би трябвало да продължи, е прилагане на стриктна хигиена, се предвижда в плана.

mediapool.bg