Кламер БГ - Новини: Живко Георгиев: Конгресът и предсрочните избори ще решат бъдещето на БСП

Живко Георгиев: Конгресът и предсрочните избори ще решат бъдещето на БСП

България

|
Пон, 07 Юли 2014г. 16:38ч.
Живко Георгиев: Конгресът и предсрочните избори ще решат бъдещето на БСП

"Полето на действие на БСП се стеснява. Какво ще се случи с БСП до голяма степен ще стане ясно в близките няколко месеца. Първият индикатор за това ще има ли сериозна промяна в БСП от сегашния неуспешен модел, ще даде конгресът на 27-и юли. Другият много важен индикатор за бъдещето на тази партия ще е изборното постижение на 5-и октомври", това заяви в понеделник пред БНР социологът Живко Георгиев.

По думите му една от лошите тенденции в левицата през последните години, която съвпада и с лидерството на Сергей Станишев, е, че "във все по-голяма степен се превръщаше в апаратна партия".

Според социолога формация, която разчита единствено на апарата, страда от производни проблеми - "клиентелизъм, стратегии за групово оцеляване, индивидуално оцеляване, понякога интригантски дух, отношенията на черен пиар и други не много чисти политтехнологии".

"Ако конгресът протече в същия дух, това ще е много лош индикатор за бъдещето на БСП. БСП има шансове единствено и само ако се промени. Още повече, че в лявото политическо пространство има поне още един политически субект, имам предвид АБВ, има и други, търсещи място под слънцето, засега по-скоро, неформални центрове на леви идеи", коментира още Георгиев.

На база на тезите си той прогнозира, че лявото няма как да не се развива, но има и вариант БСП "да осигурява донорство за други леви формации". "Дали това ще се случи ще видим най-вече след конгреса", каза Георгиев.

Според него в момента БСП все още има лоялен и автентично ляв електорат, но е загубила онова, което й осигурява енергия. "БСП показа чудеса от конформизъм в своите външнополитически ориентации и амбиции", заключи социологът.

mediapool.bg