Кламер БГ - Новини: Жена роди на тротоара в Румъния, след като болницата я изхвърли

Жена роди на тротоара в Румъния, след като болницата я изхвърли

Европа

|
Четв, 03 Авг 2023г. 19:13ч.
Жена роди на тротоара в Румъния, след като болницата я изхвърли

Спешни медици помагат на родилката Сн. Мариян Йордаке, Фейсбук

Жена роди на тротоара пред болницата в румънския град Урзичени, след като е била изхвърлена от лечебното заведение по твърдения на близките й.

Развръзката за родилката и бебето е щастлива, заради притеклия се екип от спешни медици, извикан чрез телефон 112.

Случаят обаче предизвика обществен отзвук в северната ни съседка и властите започнаха разследване.

Резултати показват, че болницата има отдление по гинекологя само на хартия. Допуснати са и други сериозни нарушения, предаде БТА, като цитира румънската телевизия „Джиджи 24“.

Раждането на тротоара

Младата жена е била докарана в болницата около 5 часа на 31 юли. Поета е от медицинска сестра.

Тъй като в лечебното заведение нямало дежурен гинеколог, сестрата решила да се обади на тел. 112 и да извика линейка, която да транспортира родилката до болницата в Слобозия, според твърденията на лебечното заведение.

Никой обаче не казва как пациентката се е озовала да ражда на тротоара пред болницата. Помага й екипът на извиканата линейка.

"Седмицата започва с нов живот. Тази сутрин около 6 часа екип 97 на спешната помощ в Яломица с подстанция Узичени асистира раждането на 24-годишна млада жена. Тя стана майка на трето напълно здраво момиче. Поздравления за майката, поздравления за моята колежка Габриела Добра за професионализма и съпричастността", отбеляза в профила си във Фейсбук един от двамата членове на екипа на линейката Мариан Йордаке.

Той допълва, че пише голяма черна точка на общинската болница в Урзичени за пълната незаинтересованост и невнимание към пациента. Посочва, че случаят е можело да приключи и по не толкова щастлив начин.

Публикацията му се споделя стотици пъти, а в коментарите под нея хората искат намесата на властите.

Нередностите

Министърът на здравеопазването Александру Рафила обяви, че ще провери случилото се чрез Държавната санитарна инспекция.

Дирекцията за обществено здраве в окръг Яломица установява сериозни нередности в болницата в Урзичени. Оказва се, че акушеро-гинекологично и педиатрично отделение съществуват само на хартия.

Проверката на разследващите показва, че са използвани инициалите на дежурния лекар без негово знание. От камерите за наблюдение в здравното отделение, които са заснели целия разговор с бременната жена, става ясно, че медицинската сестра се е опитала да й попречи да напусне болницата до пристигането на линейката.

От Дирекцията за обществено здраве са установили и остра липса на персонал, както и неспазване на няколко законови разпоредби.

Според доклада на разследващите пациентката не е била консултирана от дежурния лекар - специалист по обща хирургия.

Санкционирани са началникът на лечебното звено, лекарят и медицинската сестра, които са били на смяна.

Разследването

Документите, предоставени от здравното заведение показват, че на 31 юли около 5:21 часа сутринта 24-годишната жена, живееща в град Бърбулещ, се е явила в болницата, регистрирана е на регистратурата за консултации, но не е била консултирана от дежурен лекар.

"Пациентката е била с увреждания като глухоняма, поради което е била придружавана от съпруга и свекърва си. В консултативния регистър не всички графи са попълнени. Не е отбелязан например часът на явяване на пациента", се посочва в доклада.

От него става ясно още, че дежурният лекар не е бил уведомен от медицинската сестра за пациентката и не я е виждал и преглеждал.

Междувременно лидерът на структурата на Национално-либералната партия в Яломица Драгош Соаре предложи изключването на кмета на Урзичени от партията заради скандала.

Градоначалникът привлече общественото внимание, след като направи изказване, че жената е глухоняма и "не я слуша главата", както и коментар за етническата ѝ принадлежност.

Националният съвет за борба с дискриминацията се самосезира по този случай.

mediapool.bg