Кламер БГ - Новини: Естония и Румъния са предложили заместници на своите еврокомисари

Естония и Румъния са предложили заместници на своите еврокомисари

Европа

|
Вт, 09 Юли 2019г. 15:00ч.
Естония и Румъния са предложили заместници на своите еврокомисари

Естония и Румъния не са се съобразили с призива на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и са предложили заместници на своите доскорошни еврокомисари. Това потвърди говорител на комисията, цитиран от БТА.

Въпросът е бил обсъден вчера от Съвета на ЕС. Миналата седмица Юнкер преразпредели отговорностите на еврокомисарите заради оттеглянето на Андрус Ансип (Естония) и Корина Крецу (Румъния), които заеха местата си в Европейския парламент. Съветът на ЕС не е възприел предложението на Юнкер държавите, чиито комисари се оттеглят, да не изпращат техни заместници.

ЕК вече е изчерпала законотворческата си работа до края на октомври, а и това би довело до допълнителни разходи от около един милион евро за заместник за четири месеца, поясни по-рано говорител на комисията.

Естония вчера е предложила заместник, който да остане и в следващата комисия. Румъния е предложила заместник до края на октомври. На основата на тези решения предстои предложените нови еврокомисари да положат "изпит" пред Юнкер, както и пред съответните комисии в ЕП.

Говорител на комисията уточни, че Юнкер ще приеме кандидатите "в следващите дни", а след това ще "медитира" какви задачи в ЕК да им възложи, ако прецени, че отговарят на изискванията за еврокомисар. Комисията на председателя Юнкер се очаква да приключи дейността си на 1 ноември.

mediapool.bg