Кламер БГ - Новини: Естония арестува предполагаем руски агент

Естония арестува предполагаем руски агент

Европа

|
Вт, 07 Ноем 2017г. 17:30ч.
Естония арестува предполагаем руски агент

Естонските власти съобщиха, че са задържали руски гражданин, заподозрян, че е агент на Федерална служба за сигурност (ФСС) на Русия, предаде Ройтерс.

Заподозреният е бил арестуван миналата седмица в североизточния граничен град Нарва. Той се готвел да напусне Естония и да замине за Русия. Вчера му било предявено официално обвинение.

Смята се, че арестуваният е подготвял и компютърно престъпление, редом с други провинения. Извършеният миналата седмица арест предотврати по-големи щети, заяви прокурор Ина Омблер.

Тя отбеляза, че дейността на руснака е била насочена срещу естонски държавни институции. Агентът на ФСС е извършил сериозно престъпление, добави Омблер, която не разкри неговата самоличност.

ФСС е наследничка на КГБ, припомня АП.

През 2015 и 2016 г. в Естония бяха осъдени на затвор трима души, обвинени в сътрудничество с руските специални служби в бившата съветска република, която е член на НАТО и ЕС. През май тази година човек от руски произход бе осъден за шпионаж в полза на руското разузнаване. По-късно същия месец Естония обяви двама руски дипломати в консулството в Нарва за персона нон грата заради неподобаващи контакти с представители на местните власти.

mediapool.bg