Кламер БГ - Новини: Ескалира напрежението между НАТО и Русия

Ескалира напрежението между НАТО и Русия

Свят

|
Четв, 07 Окт 2021г. 16:04ч.
Ескалира напрежението между НАТО и Русия

Ескалира напрежението между НАТО и Русия

Решението на НАТО да отнеме акредитацията на осем служители на руската делегация към алианса не е свързано с отделно събитие, обясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след съвместно заседание на посланиците на страните от пакта и националните съветници по сигурността.

Той бе питан дали решението има връзка с разкритията за дейността на руското военно разузнаване ГРУ в страни от НАТО.

Решението се основава на разузнавателни данни, поясни Столтенберг, цитиран от БТА.

По думите му руснаците, чиито акредитации са били отнети, са извършвали дейност в разрез с правилата да бъдат акредитирани към алианса.

Те бяха необявени служители на руското разузнаване, добави той. Генералният секретар допълни, че от известно време се наблюдава зачестяване на руските зловредни дейности и е необходимо противодействие.

Отношенията с Русия са в най-ниската си точка от края на Студената война. Отправили сме покана за заседание на Съвета НАТО-Русия, но няма положителен отговор от Москва, посочи Столтенберг.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи от своя страна, че решението на НАТО да намали броя дипломатите в руската мисия към централата на алианса и обвиненията във "враждебна дейност" подкопават изцяло перспективите за нормализация на отношенията и възобновяване на диалога.

От централата на алианса днес потвърдиха, че гонят осем членове на мисията, наречени "необявени сътрудници на руското разузнаване", и съкращават длъжностите на още двама служители. Така от 20-членното представителството на Русия към пакта остават десет човека.

"Това е очевидно противоречие между изявленията на представителите на НАТО за желанието им да нормализират отношенията с нашата страна и реалните действия. Разбира се, тези действия не ни позволяват да си правим илюзии относно възможностите за нормализиране на отношенията и възобновяването на диалога с НАТО. По-скоро тези перспективи са почти изцяло подкопани", заяви Песков.

Руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко обвини НАТО в двуличие.

През 2018 г., след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в английския град Солсбъри НАТО отне акредитацията на седем руски дипломати от мисията в НАТО и отхвърли заявката за акредитация на други трима.

Северноатлантическия съвет, съставен от постоянните представители на страните членки, също е намалил от 30 на 10 максималната численост на руската мисия към съвета.

mediapool.bg