Кламер БГ - Новини: Ердоган преговаря с "Хамас" за освобождаване на заложниците

Ердоган преговаря с "Хамас" за освобождаване на заложниците

Свят

|
Четв, 12 Окт 2023г. 08:29ч.
Ердоган преговаря с "Хамас" за освобождаване на заложниците

Турският президент Реджеп Ердоган Сн. ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган започна преговорен процес с "Хамас", за да постигне освобождаването на отвлечените от ислямистката групировка заложници, предаде Франс прес, като се позова на турски официален източник.

"Те преговарят за освобождаването на заложниците по нареждане на (президента) Ердоган", заяви източникът, потвърждавайки информация на частната телевизия "Хабертюрк".

Новината, че Турция води преговори във връзка с цивилните, пленени от палестинската групировка "Хамас" след нападението й срещу Израел през уикенда, предаде и Ройтерс, като се позова на висш турски служител, пожелал да запази анонимност. Източникът е казал, че преговорите се водят от съответните институции на Турция по нареждане на президента Ердоган без да съобщи подробности.

Десетки израелци и чужденци са държани като заложници от бойци на "Хамас" в ивицата Газа при изненадваща и взела многобройни жертви офанзива, която палестинското ислямистко движение започна в събота.

Германия призова Катар, както и други страни от Близкия изток, да играе активна роля в опитите за освобождаване на заложниците, заяви германският външен министър Аналена Бербок.

Турският президент предложи да посредничи за възстановяване на мира и за тази цел увеличи контактите с близкоизточните си партньори. В сряда вечер, Еродган, който е традиционно близък с Катар, разговаря със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и с алжирския президент Абделмаджид Тебун, предаде Анадолската осведомителна агенция.

От името на Турция "сме готови да направим всичко по силите си", включително да се заемем с "посредничество" и "справедливо помиряване", за да изведем бързо региона от този конфликт, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Въпреки сближаването с Израел, започнало преди няколко месеца, Ердоган каза, че Израел се държи в ивицата Газа "не като държава, а като групировка".

"Бомбардирането на цивилни селища, блокирането на превозни средства, доставящи хуманитарна помощ в региона, извършването на всичко това, може да бъде реакция само на групировка, а не на държава", каза Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ.

Червения кръст е в контакт с "Хамас" и израелските власти за освобождаването на заложниците

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) е в контакт с "Хамас" и израелските власти, за да постигне освобождаването на заложници, взети време на атаката на ислямисткото движение в събота, предаде Франс прес, като се позова на изявление на Комитета.

МКЧК призовава двете страни да намалят страданията на цивилните. "В качеството си на неутрален посредник ние сме готови да извършим хуманитарни визити, да улесним комуникацията между заложниците и членовете на техните семейства и да улесним всяко евентуално освобождаване", казва в изявлението Фабрицио Карбони, регионален директор на МКЧК за Близкия изток.

Взимането на заложници е забранено от международното хуманитарно право и всеки задържан като заложник трябва незабавно да бъде освободен, припомня Карбони.

Десетки израелци и чужденци, военни, цивилни, деца и жени, са в ръцете на "Хамас" в ивицата Газа след неговата офанзива в Израел през уикенда. Израелските власти говорят за 150 заложници, а десетки хора все още се водят за изчезнали, докато тела на жертвите на атаката са в процес на идентификация.

МКЧК изрази безпокойство и за съдбата на цивилните в ивицата Газа, бомбардирана от израелските сили в отговор на атаката на "Хамас".

Същевременно "Хамас" заяви, че е освободил заложници, предаде Франс прес. В изявление на "Хамас" се говори за освободена съпруга на израелски заселник и двете им деца.

Видео, разпространено от телевизия "Ал Акса", която е на "Хамас", показва жената заедно с двете деца и трима въоръжени мъже да се отдалечават от зона с ограда с бодлива тел, което навежда на мисълта, че става дума за оградата по границата на ивицата Газа с Израел. Никакво военно присъствие не се вижда на тези кадри. Израелската държавна телевизия твърди, че тези кадри показват, че някои хора изобщо не са били отвеждани в ивицата Газа.

Според местни медии освободената жена е Авитал Аладжем, жителка на кибуца Холит, която е била отведена от въоръжени мъже от "Хамас" с двете деца на нейна съседка в съседна на кибуца зона, до границата на Израел с ивицата Газа. В редица интервюта Авитал Аладжем разказва, че похитителите й са я пуснали на свобода с децата при разделителната ограда.

"Хамас" е изненадала иранските лидери

Първоначални данни на американското разузнаване сочат, че ключови ирански лидери са били изненадани от безпрецедентната атака срещу Израел, предприета от палестинската ислямистка организация "Хамас“, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници.

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан вчера заяви, че САЩ не могат да потвърдят информацията за иранска връзка с нападението.

"Всеки ден обсъждаме въпроса с наши израелски колеги. Преглеждаме разузнавателните си данни, за да видим дали имаме допълнителна информация по въпроса", допълни Съливан.

Междувременно иранският президент Ебрахим Раиси и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман обсъдиха палестинско-израелския конфликт в първия си телефонен разговор след договореното с посредничеството на Китай споразумение между страните им за възобновяване на връзките, съобщиха ирански държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Раиси и Бин Салман са изразили единодушие, че "военните престъпления срещу Палестина трябва да се прекратят", посочват те.

Саудитският престолонаследник, на свой ред потвърди, че "кралството прави всичко възможно в контактите си с всички международни и регионални фактори да се спре продължаващата ескалация", съобщи саудитската държавна информационна агенция СПА.

Той повтори също, че Саудитска Арабия отхвърля категорично превръщането на цивилните в мишена, допълни агенцията.

Саудитска Арабия и Иран се споразумяха да възобновят връзките си през март по силата на споразумение, постигнато с помощта на Китай, след 7 години на враждебност, застрашила стабилността и сигурността в в Парсийския залив и съдействала за разпалването на конфликти в Близкия изток - от Йемен до Сирия, припомня Ройтерс.

Гутериш: Трябва да се избегне разрастване на израело-палестинския конфликт

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш заяви, че трябва да се избегне разрастване на израело-палестинския конфликт, предаде Ройтерс. Той изрази безпокойство от съобщенията за обстрел по Израел от южната част на Ливан.

"Призовавам всички страни и тези, които имат влияние върху тези страни, да избягват по-нататъшна ескалация", заяви Гутериш.

Същевременно говорителят на Гутериш - Стефан Дюжарик, съобщи, че 11 служители на агенцията на ООН за палестинските бежанци и 30 ученици от училища, ръководени от нея, са убити в ивицата Газа от събота, когато започнаха масираните израелски удари по палестинската територия, предаде Франс прес. Ранени са били трима преподаватели и осем ученици.

Междувременно стана ясно, че Египет е обсъдил планове със САЩ и други страни за предоставяне на хуманитарна помощ на ивицата Газа през границата си с тази територия, но, че отхвърля всякакъв ход за създаване на безопасни коридори за изтегляне на бежанци от анклава, каза източник от египетските служби за сигурност.

Съветът за сигурност на ООН се събира утре следобед на заседание, на което ще обсъди конфликта между Израел и палестинската екстремистка групировка "Хамас" в Газа, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Съветът още не е решил дали заседанието да бъде публично, казаха източниците.

Петнадесетчленният орган на световната организация се събра на среща при закрити врата в неделя, ден след като "Хамас" вилня в израелски градове и села. При атаките бяха убити над 1200 души, а десетки бяха отведени в Газа като заложници.

Байдън: Атаките на "Хамас" са най-смъртоносния ден за евреите след Холокоста

Американският президент Джо Байдън определи нападенията на "Хамас" в Израел като "най-смъртоносния ден за евреите след Холокоста", предаде ДПА.

Атаките бяха "кампания на чиста жестокост", заяви Байдън вчера на среща с ръководители на еврейската общност във Вашингтон.

"Не просто омраза, а чиста жестокост срещу еврейския народ. За мен това е най-смъртоносният ден за евреите от Холокоста насам". "Хамас" донесе на света "не само терор, но и абсолютно зло", каза Байдън. "Последните няколко дни са убедително напомняне, че омразата не изчезва", допълни той.

На същата дискусия с водачи на еврейската общност Байдън предупреди Иран да не се въвлича в конфликта между Израел и "Хамас", тъй като има опасност от по-мащабен регионален сблъсък, отбелязва Ройтерс.

Байдън заяви, че изпращането на американски военни кораби и самолети по-близо до Израел трябва да се разглежда като сигнал към Иран, който подкрепя палестинската ислямистка групировка "Хамас" и ливанската "Хизбула".

"Дадохме на иранците ясно да разберат: Внимавайте", каза Байдън.

Иран вероятно е знаел, че бойците от "Хамас" планират операции срещу Израел, но първоначалните доклади на американското разузнаване показаха, че някои ирански лидери са били изненадани от безпрецедентната атака, предприета от групировката от Газа, заявиха вчера американски източници.

Същевременно американският президент призова Израел да спазва "законите на войната" в ответните си действия на безпрецедентната атака от страна на "Хамас", отбелязва Франс прес.

"Едно от нещата, които казах (на израелския премиер Бенямин Нетаняху), беше, че е наистина важно Израел, при целия гняв и разочарование (...), да действа съгласно законите на войната", заяви той на срещата с представители на еврейската общност в САЩ.

Байдън изпрати своя най-висш дипломат Антъни Блинкън в Близкия изток да засвидетелства непоклатимата подкрепа на Вашингтон за Израел, да се опита да осигури освобождаването на заложници и да предотврати разрастване на конфликта.

Очаква се Блинкън да пристигне днес в Израел, а после да посети и Йордания. Не е планирано негово посещение на Западния бряг, където той обикновено се среща с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

Путин призова за преговори между Израел и палестинците

Президентът на Русия Владимир Путин призова за преговори между Израел и палестинците, като заяви, че е необходимо да се избегне разпростирането на конфликта, което би имало последствия в целия свят, предаде Франс прес.

"Необходимо е да се работи върху дипломацията вместо върху военния аспект и да се търсят решения за спиране на сраженията възможно най-скоро", заяви Путин.

"Второ, трябва да се върнем към процеса на преговори, които трябва да бъдат приемливи за всички страни, в това число и за палестинците", допълни той.

Путин предупреди, че трябва да се избегне разпростиране на конфликта на всяка цена, защото ако подобно нещо се случи, това ще има последствия върху международната ситуация, а не само върху региона.

Руският президент допълни, че Русия, която е част от квартета за Близкия изток заедно със САЩ, ЕС и ООН, призван да играе ролята на посредник, може да допринесе за този процес на уреждане на конфликта.

Путин обаче каза, че ситуацията е толкова сериозна, че е трудно да се помогне на процеса на уреждане на конфликта.

В сряда Путин заяви, че е необходимо създаването на независима и суверенна палестинска държава и че конфликтът е ясен пример за провала на политиката на САЩ в Близкия изток.

mediapool.bg