Кламер БГ - Новини: Епидемията в Европа: За 10 дни броят на заразените се е удвоил (обновена)

Епидемията в Европа: За 10 дни броят на заразените се е удвоил (обновена)

Коронавирус

|
Четв, 16 Апр 2020г. 22:47ч.
Епидемията в Европа: За 10 дни броят на заразените се е удвоил (обновена)

Европа в момента е в "окото на бурята" на пандемията, като броят на заразените наближава 1 милион, съобщи в четвъртък регионалният директор на Световната здравна организация.

"Броят на заразените в европейския регион продължава да расте. През последните 10 дни той почти се удвои, достигайки близо милион, предстоящите седмици ще бъдат критични“, каза Ханс Клуге на онлайн брифинг.

Това означава, че около 50 процента от глобалното бреме на коронавируса е в Европа.

"Буреносните облаци на тази пандемия все още са надвиснали над европейския регион", посочи Клуге. Макар че някои страни навлизат в период, в който се канят постепенно да смекчават ограниченията, "няма бърза писта към нормалността", подчерта експертът.

За пореден ден се наблюдава, че в някои от най-засегнатите страни данните за развитието на епидемията се стабилизират и дори показват постепенна тенденция на спадане. Това стабилизиране обаче е все още на доста високо равнище, а положителните признаци са крехки и обратими.

Над 140 000 души са починали от новия коронавирус по света, предаде Франс прес, като се позова на официални данни, които е компилирала към 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) днес. Смъртните случаи са 140 902 при общо 2 125 041 човека, диагностицирани с вируса.

Европа е най-тежко засегнатият от пандемията континент (92 900 починали от 1 082 135 заразени).

По смъртни случаи сред държавите на първо място са Съединените щати, следвани от Италия, Испания, Франция и Великобритания.

Днес общият брой на жертвите в Испания достигна 19 130, като през последните 24 часа коронавирусът е отнел живота на 551 души. Вчера бе съобщено за 523 жертви. Общият брой на заразените в страната достигна 182 816 днес, спрямо 177 633 вчера.

И двата показателя втори пореден ден нарастват с по-малко от 3% (при над 20 на сто на 25 март), отбелязва испанското Министерство на здравеопазването. Излекуваните досега пък вече са близо 75 хиляди.

Пред парламента министърът на здравеопазването Салвадор Ила обясни освен това, че нарастването на новите случаи с по около 5000 хиляди през последните два дни (в сравнение с малко над 3000 ден по-рано) се дължи на факта, че властите в някои от регионите на страната са започнали да докладват и положителните проби, получени чрез "бързите" серологични тестове, които откриват антитела и служат за идентифициране на засегнатите лица, които вече са преодолели заболяването или са безсимптомни.

"Реалните цифри (за жертвите на епидемията) е трудно да бъдат установени", каза директорът на националния кризисен щаб към министерството Фернандо Симон и добави: "Отчитаме всички починали, на които са направени тестове, и за които са ни уведомили автономните области".

Симон имаше предвид и факта, че властите на Каталуния промениха метода за броене на жертвите на епидемията и започнаха да отчитат информацията, предоставена от погребалните бюра. В резултат на това, според регионалното ръководство, броят на починалите е нараснал значително.

Преди три дни работниците в тежката промишленост и строителството в страната се завърнаха на работа след двуседмична пауза. Все пак за пета седмица поред повечето испанци остават в изолация. Магазините и услугите остават затворени, а за служителите в офисите остава категоричната препоръка да работят от дома.

525 души са починали в Италия от новия коронавирус през последното денонощие. Броят на смъртните случаи е най-ниският от неделя. Вчера починалите в Италия бяха 578.

За сметка на това броят на новите заразени е най-високият от неделя. През последното денонощие в Италия с коронавируса са били диагностицирани 3786 души срещу 2667 вчера.

Общият брой на починалите е 22 170. Официално потвърдените случаи на заразяване са 168 941.

Броят на пациентите в интензивно отделение в страната е намалял до 2936 от 3079 вчера. Спад е регистриран за 13-и пореден ден.

В Италия вече са оздравели 40 146 човека срещу 38 092 вчера.

Водещ италиански вирусолог междувременно предупреди, че страната "не е готова" да сложи край на ограничителните мерки заради коронавируса и че броят на заразените е значително подценен. На Д-р Андреа Кризанти от Университета на Падуа е приписвана заслугата за това, че е помогнал за овладяване на ситуацията в едно от първите огнища на епидемията в Италия - малкия град Во в североизточната област Венето.

"Страната определено не е готова да вдигне всички наложени ограничения", каза Кризанти. Той отбеляза, че "не е било направено едно едно нещо, което (той смята), че е от основно значение - оценка на риска при повторно отваряне".

Официалната статистика на заразените освен това не включва "хиляди хора, които са си у дома и на които, когато се обадят на националната здравна система, им се казва да си стоят вкъщи и да се обадят пак, ако състоянието им се влоши", добави Кризанти.

Близо 18 000 души са починали във Франция от новия коронавирус. Френският главен здравен инспектор Жером Саломон съобщи тази вечер са 753 смъртни случая в страната през последните 24 часа - спад след две поредни денонощия на увеличение. С това общият брой на починалите е достигнал 17 920.

Над една трета от смъртните случаи, 6860, са регистрирани в старчески домове и други подобни места за настаняване.

Потвърдените случаи на зараза са 147 863. Броят на заразените, настанени във френски болници, е намалял за втори пореден ден - този път с 474 до 31 305.

В интензивно отделение са 6248 пациенти - с 209 по-малко от вчера. Броят им спада от 9 април.

Той обаче е по-голям от леглата в интензивни отделения, с които Франция е разполагала преди кризата - около 5000, подчерта главният здравен инспектор. Саломон отбеляза, че въпреки лекия спад болниците в някои региони остават под напрежение.

Според статистиката е достигнато "платото" на разпространението на вируса във Франция, повтори главният здравен инспектор. Той призова французите да продължат да спазват мерките за изолация.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличиха с 2866 за ден и сега заразените са 130 450, сочат днешните данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох". Тенденцията на нарастване в броя заразените се запазва втори пореден ден.

Починалите вследствие на коронавируса в Германия вече са 3569 - с 315 повече от вчера.

Снощи германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е постигнат "крехък, междинен успех" в борбата с коронавируса и обяви съгласуван с отделните провинции план за постепенно излизането от ограниченията. То ще започне с частично отваряне на магазините идната седмица и училищата от 4 май.

Днес германските автомобилостроители, включително Фолксваген (Volkswagen) и Мерцедес-Бенц (Mercedes-Benz) обявиха, че ще възобновят производството в някои от германксите си заводи идната седмица. За разлика от Италия и Испания на фона на пандемията Германия не забрани производството на автомобили, но много заводи спряха работа, след като властите ограничиха движението на хора и разпоредиха затваряне на автомобилните салони, а търсенето се срина.

Великобритания удължи с най-малко три седмици въведените на 23 март карантинни мерки. Това означава, че ограниченията в страната ще останат в сила поне до 7 май.

Външният министър Доминик Рааб, който замества възстановяващия се премиер Борис Джонсън, заяви, че Великобритания не може да рискува постигнатия напредък с облекчаване на рестриктивните мерки на този "деликатен и опасен етап". "Стигнахме твърде далеч, изгубихме твърде много близки хора, пожертвахме твърде много, за да облекчаваме сега, особено след като започваме да виждаме доказателства, че усилията ни започват да дават резултат", каза Рааб.

Главният научен съветник на правителството Патрик Валанс каза, че броят на заразените във Великобритания е достигнал плато и има признаци за спад, но дори и дребно облекчаване на ограниченията може отново да увеличи степента на заразяване над единица, тоест един заразен да зарази повече от един друг човек, затова трябва да се запазят мерките за социално дистанциране.

Броят на смъртните случаи в болници във Великобритания се увеличи с 861 до 13 729 към 16 ч. по Гринуич (19 ч. българско време) вчера, съобщи днес здравното министерство. Това е най-голямото еднодневно покачване за последните пет дни. По брой смъртни случаи Великобритания е на пето място след Съединените щати, Италия, Испания и Франция. Тествани са 327 608 души. 103 093 от тях са дали положителна проба.

Австрия съобщи днес за оптимистично ниски стойности на новозаразените в страната - 0,9 процента в сравнение с вчерашния ден. На съвместна пресконференция министрите на здравеопазването и на вътрешните работи - Рудолф Аншобер и Карл Нехамер, обявиха нови мерки за справяне с кризата.

Предстои тестване на работещите в търговската мрежа, на служителите и живеещите в старчески домове. В домовете за възрастни, където се намира най-рисковата група в страната, ще бъдат направен 130 000 теста. Ниският брой на новозаразените в Австрия дава възможност усилията на здравните власти да се концентрират върху тази рискова група и ако има положителни проби, възможно най-бързо да се открият и контактните лица.

Втората фаза на либерализиране на мерките, започнала във вторник, протича под мотото за "сигурно и контролирано" отваряне на икономиката. Главната цел е да бъде предотвратена втора вълна на пандемията, подчертаха двамата министри.

Здравните власти в Белгия отчетоха днес трайно намаляване на новооткритите случаи на заразени, както и ръст в броя на починалите за последното денонощие. От 417 починали в сряда, 282 са възрастни хора от старчески домове, които не са били приемани в болница.

До днес в страната са починали 4857 заболели и са установени 34 809 носители на заразата от извършени над 100 000 лабораторни изследвания. Властите уточниха, че броят на починалите включва случаите, потвърдени с лабораторен тест, както и "съмнителни" смъртни случаи в старческите домове.

За последното денонощие в болница са постъпили 310 души, а общият брой на приетите за лечение в страната досега заради епидемията достига 12 242 души. В сряда 455 души са напуснали болница с подобрено здраве.

Белгийските власти решиха вчера да удължат въведената обща карантина до 3 май. Премиерът Софи Уилмес днес поясни, че след тази дата може да се очаква постепенно възобновяване на търговската дейност.

За първи път от почти месец в Чехия няма увеличаване на смъртните случаи от коронавируса, съобщи днес чешкото здравно министерство.От 23 март не е имало нито един ден без нови смъртни случаи от Covid-19. Броят им второ денонощие подред остава 166.

В Чехия в момента са регистрирани 6303 заразени с коронавирус. През изминалото денонощие бяха потвърдени 152 нови случая на заразата, а са оздравели 831 души. От началото на март са направени тестове на 146 004 жители на страната. Здравното министерство прогнозира, че в края на този месец в страната може да има 11 000 заразени с коронавирус.

Километрични опашки от коли се образуваха днес по границите на Чехия два дни след отварянето им за жители на страната, желаещи да пътуват по спешна работа в чужбина, съобщи Чешката телевизия. Най-много бяха чакащите коли на границата с Германия. Опашките пред ГКПП-тата, на които има и тирове, снабдяващи населението с необходими стоки, достигнаха 15 километра.

Словакия съобщи за най-големия брой новозаразени за едно денонощие. Вчера словашките здравни власти са регистрирали 114 нови заразени с коронавируса, с което общият им брой в страната става 977. Предишният еднодневен рекорд от 101 заразени бе поставен на 7 април, когато бяха открити най-малко 31 инфектирани сред ромската общност и това накара властите да карантинират пет махали, където живеят представители на това малцинство, в Източна Словакия.

До момента в страната с население 5,5 милиона души има осем смъртни случая на хора с положителна проба за новия коронавирус. Вчера са починали още двама души.

Премиерът Игор Матович заяви, че Словакия ще се върне към нормалния ритъм на живот доста предпазливо и съобщи, че ще обяви в понеделник график за облекчаване на ограничителните мерки.

Властите в Словения за пръв път от 30 март не са регистрирали нови смъртни случаи, предизвикани от новия коронавирус. През последното денонощие броят на заразените се е увеличил с 20 и е достигнал общо 1268. Броят на смъртните случаи си остава 61.

Швейцария, където епидемията взе вече над 1000 жертви, съобщи днес, че започва на 27 април "бавно и постепенно" смекчаване на въведените по-рано ограничения. Първи ще подновят дейността си фризьорските и физиотерапевтичните салони, лекарските кабинети, детските ясли, градинарските стопанства и магазини. На 11 май ще отворят училищата, другите магазини и пазарите. Последни, на 8 юни, ще отворят отново врати висшите и средните учебни заведения, музеите, библиотеките и зоологическите градини, уточни правителството на пресконференция.

Швейцарските власти са забранили събиранията на групи от над пет души; наредено е хората да спазват социална дистанция от най-малко 2 метра. Затворени са всички магазини освен тези за хранителни стоки.

Броят на новозаразените с коронавируса в Русия скочи с 3448 за последното денонощие и достигна 27 938, съобщи оперативният щаб за борба с епидемията. Това е увеличение с 14,1 процента. Оздравелите досега са 2304. За последния ден от болниците са изписани 318 души. Починалите са 232-ма - с 34 повече от вчера.

Повече от половината заразени - 16 146, са в Москва, и за последното денонощие те са се увеличили с 1370.

Снощи президентът Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати са готови да изпратят на Русия респиратори, за да ѝ помогнат да се справи с рекордно повишаващите се случаи на коронавирус. Изявлението му става след като в началото на месеца Русия изпрати медицински консумативи на САЩ, които Москва описа като хуманитарна помощ, а Вашингтон каза, че са платили за половината

от тях. Другият конфуз беше, че Америка наруши санкциите, които самата тя е наложила, след като на снимките от разтоварването на доставката в Ню Йорк се видяха кутии с респиратори, произведени от санкционирана от САЩ фирма.

"Аз мисля, че на Русия ще ѝ потрябват апарати за обдишване на белите дробове. Обстановката в Москва е сложна, ние ще им помогнем", заяви Тръмп.

Според руския президент Владимир Путин САЩ и Русия трябва да си помагат взаимно в борбата с пандемията, заяви днес неговият говорител Дмитрий Песков.

"Ако потрябва, Русия, естествено, ще се възползва от това любезно предложение", каза той и добави, че Москва е възприела "много позитивно" предложението на САЩ.

mediapool.bg