Кламер БГ - Новини: Епидемиолог: До два месеца в България пак ще стане тежко

Епидемиолог: До два месеца в България пак ще стане тежко

Коронавирус

|
Пет, 15 Ян 2021г. 13:14ч.
Епидемиолог: До два месеца в България пак ще стане тежко

След около два месеца България ще е обхваната от новия със 70 процента по-заразен щам на коронавируса. Това коментира епидемиологът Петър Марков, който работи в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

"Какво означава в практическо отношение вирусен вариант, който е от 50 до 70% по-заразен? Това означава, че ако досега сме успявали да спрем растежа на случаите в страната с определена стриктност на мерките, то с новия вариант, за да постигнем същия ефект, ще са ни нужни с 50 до 70% по строги мерки", казва той.

Марков поставя редица въпроси към властите.

"Въпросът е какво правят правителството и здравните власти, за да се подготвят за този момент след около 2 месеца, когато България ще е обхваната от близо два пъти по-заразен вирус от този, с който си имахме работа през 2020 г. Следи ли се генетичната композиция на циркулиращите в България вируси в момента, посредством разчитане на геномните низове поне на извадка от изолираните вируси? Събрала ли е специалистите си да направят подреден, гъвкав и ефективен план за справяне с това, което предстои? Държавите, включително и Великобритания, сега трескаво търсят начини да увеличат броя на ваксините на свое разположение, дори с цената на необичайни подходи като редуциране на дозите или забавяне на втората доза с цел по-ранно по-широко покритие на повече хора при "надбягването с новия вариант", както го определя Борис Джонсън", пише епидемиологът.

Марков казва, че ако искаме да се защитим адекватно, то идването на новия вариант на вируса трябва да се третира като нова и различна епидемия, защото тя ще е такава.

"За наш късмет, за този вирус вече знаем много, и също така, за разлика от британците, имаме два месеца предизвестие. Би било престъпно, ако го прахосаме", казва Марков.

Експертът напомня, че в момента Великобритания бие собствения си рекорд по брой починали от Covid-19, поставен по време на първата вълна на епидемията през април. Дневният брой заразени е два пъти по-висок от ноемврийския пик и цели десет пъти по-висок от априлския, въпреки че страната от седмици е в строги ограничителни мерки. Този път растежът на случаите не се повлиява лесно.

Причината за по-голямата заразност на новия щам е, че неговите носители имат от 10 до 100 пъти по-високи наличности от вируса в носната си лигавица.

mediapool.bg