Кламер БГ - Новини: Енергиен миш-маш заради под 1% по-ниска сметка за ток

Енергиен миш-маш заради под 1% по-ниска сметка за ток

Анализи и Коментари

|
Пет, 06 Юни 2014г. 17:09ч.
Енергиен миш-маш заради под 1% по-ниска сметка за ток

Ценови експеримент, противоречащ на действащи законови изисквания и стари актове на енергийния регулатор, задействан на базата на грешни и некомпетентни изводи, невъзможен за прилагане и създаващ нова дупка за 1.5 млрд. лв. в енергетиката, което неминуемо ще избие в по-високи цени при либерализацията на енергийния пазар през 2015 г.

Така регионалният мениджър на ЕВН Йорг Золфелнер определи в петък пред журналисти докладите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предвиждащи сваляне на цената на дневния ток средно с под 1 процент и с над 3 процента на нощната електроенергия и поскъпване на топлинната енергия средно с 10 на сто от 1 юли 2014 г. По-късно през деня комисията трябва да превърне тези документ в проект на решение за тарифите, а за понеделник – 9 юни, е насрочена среща "без камери" на ДКЕВР с трите електроразпределителни и електроснабдителни дружества. Преди да бъдат окончателно определени, цените подлежат и на обществено обсъждане.

От компанията, снабдяваща с електроенергия Югоизточна България, заявиха, че при сегашното ценообразуване ДКЕВР е гледала от изолирани ъгли, а не отрасъла като цяло. Регулаторът е изходил от обявените в средата на юни резултати от одитите на работата на трите електроразпределителни дружества, които са били извършени некомпетентно, вадят напълно погрешни изводи, без по време на проверката да е проведен и един разговор с представители на ЕВН, обясниха от мениджмънта на компанията.

Как липсата на диалог води в съда

От около 300 констатирани нарушения, сред които и такива, че подписите на служители по протоколи за смяна на електромерите са малко по-встрани от определеното място, ЕВН е получила актове за 26 нередности, обясни Илина Стефанова, директор "Енергийна ефективност и околна среда" в дружеството. По тях тепърва предстои ДКЕВР да налага санкции, които със сигурност ще бъдат обжалвани и така ще се ангажира много време и ресурс за съдебни дела. А можеше всичко това да се избегне, само ако членовете на регулатора бяха отвърнали на нашето желание за дискусия и разясняване на спецификата на договори и процедури, които очевидно в ДКЕВР не разбират, допълни тя.

Золфернер даде като пример за "къса памет" в регулатора одита му от 2010 г., при който налага санкции на ЕВН задето отделът за административни услуги на електроразпределителното предприятие обслужва и електроснабдителното дружество и топлофикацията в Пловдив. Това нарушавало лиценза на ЕРП-то, решава тогава комисията. Поради тази причина ЕВН създава отделно дружество "ЕВН Център за услуги", което е сред дружествата с възложени външни услуги, но това е одобрено от самата ДКЕВР с издаването на нова лицензия през 2011 г. "Сега решават, че това е нарушение. Да бяха питали, щяхме да им обясним документите и да разберат", каза австриецът.

По повод обявените от регулатора нарушения с липсата на подписи на собствениците на имоти при смяната на електромерите той попита: "Какво да направим, ако изтича срокът за смяна на електромера, а няма кой да подпише, нищо, че сме обявили кога ще отидем на адрес?". "Кое е по-важно – да е коректен електромерът или подписът? А какво да правим когато собственикът на партидата е починал, каквито са над 15 процента от случаите?", продължи с въпросите Золфернер.

Произволно нагласяване на разходите

"Стъпвайки на грешни изводи от регулаторния одит, ДКЕВР прави грешен ценови модел", заяви членът на управата на ЕВН Гочо Чемширов. Той попита защо регулаторът прави четири одита на ЕРП-тата за пет години и нито един на електроснабдителните дружества, които също са собственост на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про", както и на държавните "Национална електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Само за последния одит на ДКЕВР от австрийската компания са платили близо 50 хил. лв. такса, тъй като според законовите изисквания проверяваният плаща на държавната комисия, за да го инспектира.

От ЕВН обвиниха регулатора, че нагласява произволно разходите, за да свали цената на тока от 1 юли, което за техни клиенти със средномесечна сметка от 51 лв. ще доведе до намаление с едва 70 стотинки, но в същото време създава дефицит за над 500 млн. лв. в ЕВН и над 1.5 млрд. лв. в цялата енергийна система.

Според дружеството, ДКЕВР погрешно им отнема от цените за 2014 г. спестените разходи от намалените технологични загуби в периода от 2008 до 2013 г., а на всичкото отгоре е сбъркал и при пресмятането на тези разходи. Технологичните загуби са разликата между купените от мрежовия оператор и отчетените от доставчика по електромерите на клиентите количества енергия. Тук влизат и кражбите. Експертна външна оценка на технологичните загуби на ЕВН сочи, че те са 10.1 на сто в момента. А от комисията им признават разходи за покриването само на 8 процента. Само от това недостигът е 8.6 млн. лв. за периода 1 юли 2014 – 31 юни 2015 г., посочи Чемширов.

Това обаче не е всичко. Освен че намалява технологичните разходи с 2 процента, ДКЕВР определя, че те ще се купуват за 30 лв./МВтч, каквато е цената на произвежданата от АЕЦ "Козлодуй" електроенергията. Досега това е ставало по средна пазарна цена, която е била около 74 лв./МВтч. Според ръководството на ЕВН няма основания да се смята, че пазарът ще свали цените два пъти и половина и при това положение дружеството ще е на червено с още 56.5 млн. лв.

Крадците на ток "наказвани" с три пъти по-ниски сметки от изрядните

По-интересното обаче е, че с определянето на твърда цена от 30 лв. за технологични загуби ДКЕВР на практика ще стимулира кражбите на ток, защото при установена незаконна консумация потребителят плаща неотчетените киловати по тази цена, а не по тарифата за коректните клиенти. Стефанова даде конкретен пример със заловен крадец от Свиленград, който изпилил електромера си, за да не отчита консумацията му. Изчисленото му потребление от близо 1000 кв за периода на кражбата при сегашните правила е таксувано за 111.69 лв., а при новите ще излиза 29 лв.

"Каква ми е ползата на мен като потребител да съм редовен и да плащам, вместо да крада и като ме хванат да платя над три пъти по-малко?", попита Калина Трифонова, член на управата на ЕВН. Според компанията надали ДКЕВР е имала за цел да стимулира кражбите на ток, но това е ярък пример за последиците от некомпетентни решения.

Свалянето на процента технологични загуби противоречи и на приетата от ДКЕВР през 2003 г. и все още в сила регулаторна рамка на електроразпределителните дружества до 2018 г., обясниха от компанията Там процентът е по-висок от сега определения, същото е и при нормата на възвръщаемост на капитала.

Други 166 млн. лв. ще са дефицитът в ЕВН заради намерението на комисията в цената на тока през следващите 12 месеца да се включат разходите за заплащане само на половината от купената енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) по преференциални цени, а останалата част да е по средна пазарна цена. Отделно дружеството повдига въпроса за спорните 248.6 млн. лв., които задържа от своите плащания към НЕК за купена в периода 2012-2013 г. зелена енергия.

В сегашното намерение на ДКЕВР от общо дължимите от НЕК към доставчиците на ток 414 млн. лв. за зелена енергия е решено да се компенсират едва 79 млн. лв., но не е ясно как ще бъде разпределена тази сума между ЧЕЗ, ЕВН, "Енерго-Про" и държавния ЕСО.

Разходите остават и когато ДКЕВР си затваря очите за тях

"Когато регулаторът си затваря очите за разходите, те няма да изчезнат", коментира Калина Трифонова.

От ЕВН обръщат внимание и на свалената за "ЕВН Топлофикация Пловдив" норма на печалба от 7 на 4 процента. "Това е под лихвата на редица банки за депозити", каза Золфелнер и попита дали с тази политика правителството ще успее да привлече нови инвеститори у нас. Според него с ценообразуването за топлофикациите дружествата се принуждават да влошават качеството на услугите си.

Компанията припомни, че заради намалението на цената на тока през август 2013 г. средно с 5 процента ДКЕВР заложи в енергетиката дефицит от 499 млн. лв., който трябваше да се покрие с пари от продажбата на парникови квоти, но те бяха едва 150 млн. лв. Със сегашното поевтиняване дупката в сектора ще е по консервативни оценки 1.5 млрд. лв.

От тях 541 млн. лв. са от решението да се плаща по преференциални цени само половината закупена ВЕИ-енергия. Още 331 млн. лв. са некомпенсираните от предишните две години разходи за зелена енергия.

424 млн. лв. идват от заложените от комисията по-малко пари за изкупуваната от НЕК енергия от американските ТЕЦ-ове "Марица Изток" 1 и 3. За да стане това факт обаче трябва да се предоговорят дългосрочните договори, за което собствениците на двете централи научиха от медиите и със сигурност няма как да се случи в оставащото време до 1 юли.

От намаляването на технологичните разходи на ЕРП-тата и свалянето на цената на 30 лв./МВтч недостигът ще е общо 210 млн. лв. В дупката влизат и 65 млн. лв., които електроснабдителните дружества и топлофикациите ще трябва да изхарчат за балансиране на своето потребление. Този специфичен пазар заработи от 1 юни 2014 г., но регулаторът реши, че няма да признае никакви разходи, защото дружествата трябва да правят на 100 процента точно прогнозиране на консумацията си.

Опитът ни в Австрия сочи, че при най-добрите постижения за прогнозиране на потреблението има отклонение от 3 процента. На толкова се равнява например промяната само с 1 градус на прогнозираната от синоптиците температура за денонощието, обясни Золфелнер.

От ЕВН за пореден път призоваха този състав на регулатора да води диалог с отрасъла, когато взема решенията си.

mediapool.bg